【唱片業沒落】「香港唱片」太古廣場店下周結業,創辦人蕭勁展:這行業已沒有將來

294 回覆
100 Like 4 Dislike
有無計下如果無左個d 連握手券,見面券個堆cd 先
老實講句就算日劇同動漫依家都好少出現聽cd 呢個行為,話日本人聽音樂主流係用cd, 難以令人信服喎
好老實d聲唔會好,個源咁差
不過多數人冇咩所謂又係真
細個好鐘意行
會突登係咁掃曬d牒先走
土地問題掛
少左人玩hi fi
其實有幾多人真係聽得出分別 香港有啲歌手出碟甚至用一支咪錄晒成首歌,出來效果同mp3至頭無分別
有時間可以上oricon望下佢地啲銷量, 就算唔計乜乜48/46/anison嗰堆都好, 銷量係都唔差
因為個堆歌iTunes 同streaming 都無入到

好多動畫同演歌只係得實體碟有
呢類碟唔可以用hi fi 放
你會好火
我留部cd 機都為左咁
唔好話碟啦,spotify 幾十蚊一個月啲人都走去用捉屎啦
就算黑膠hit 番起
都唔洗咁多唱片鋪
呢間野d cd貴到仆街
通常去CD warehouse
碟我仲係會買,如果係支持既歌手或者 packing 靚,用嚟珍藏
聽都主力 YouTube/Spotify/KKBOX
二手cd鋪仲好旺下

早五六年開始班大陸佬黎全職揀晒d正野拎去淘寶貴價賣
依家唔多覺聽到普通話
你喺電視機睇唔到唔代表人哋國家唔流行

TVB劇啲屋夠間間幾千呎啦,你唔好話香港地冇住屋問題

講真全世界死剩日本仲出緊single(真single,唔係咩新曲加精選),唔講主流Jpop,單單acg界到今日仲有成堆動畫出埋角色歌single cap水,隻隻賣你成舊水港紙,你話日本呢個係咩市場喇
而家得我老豆果一代先會買CD , 買個櫃黎裝CD , 買成套hi-fi
咁睇人要求
就算玩檔案都有正版高清,名廠專用機玩嘅
炒起晒舊版cd 、黑膠
買實體碟唔係淨係得CD 咖
海報 歌詞簿、相、名信片、小精品 ...
韓系碟仲有小卡
日系握手卷、見面卷、初回限定
日韓最興幾款不同嘅封面
韓團個人封面,團體封面,團體封面A,B版,各版一海報 ...
仲有好多呢D野
垃圾
早就要執撚咗佢啦
而家啲金唱片、白金唱片個標準愈跌愈低
古典音樂、粵曲粵劇市場都係同唱片一脈相承
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞