【唱片業沒落】「香港唱片」太古廣場店下周結業,創辦人蕭勁展:這行業已沒有將來

294 回覆
100 Like 4 Dislike
最緊要夠新
宜家聽緊容祖兒 心之科學
Spotify family plan $15唔使一個月,我唔係好追歌都是但買左算
公司唔識轉型 世界每一秒都變緊
跟唔上既公司就會被淘汰
尖沙咀誠品隔離果間好似近兩年先開
咁youtube都盜版唔哂既
呢樣真
當然重有黑膠、Hi-fi市場
e家根本d人對聽歌冇咩要求。。
冇咩人有時間係屋企坐定定聽歌 放鬆心情
歌對佢地黎講淨係唱k啦或者搭地鐵塞住耳仔搵d野聽下既消遣
又係佔中
事實係市場對音質冇追求
又有接近完美既替代品
自然令發行商選擇網上出碟
買咗好多年喇
閣下將舗頭開響太古廣場同海港城,做咩都死啦
最緊要係有時同一隻碟streaming係會少一兩首歌
最近經歷係anfang spotify版無neo-aspects
認同你

你睇信和個幾間,做撚到幾撚旺。
收錢收到手都軟撚埋。
邊個夠薑話CD鋪無得撈,屌你睇你識唔識撈咁解。
唔好乜野都話個市場點點點
你有無諗好你自己點樣去求存。
所以話香港好多弱者,就係唔識逆境求存。
順境波就係人都識打,真正強者就係識喺逆境之中由自己打造新氣象。
話CD鋪無得撈個班,唔該去先達行轉望下。
人地單係賣日韓碟都發到豬頭咁啊。
炒貴左都係d大陸人/中老年人買
後生仔識amazon/ebay搵
so far我收過鬼佬放嘅cd都新淨過香港二手鋪
日本實體唱片仲佔緊8成
唔好話,好多中產捧場客
管理層不思進取 剩係識得賴d人唔買
但又唔諗下點可以令公司繼續生存
早前係信和買Eason get a life CD要三百幾
根本CD呢樣野已好落伍
賣DSD/24 bit 先係追到個市場
都唔係咖,𠴱邊個市道都萎縮緊,只係仲有條件生存。
而家就係個種”好多”都唔夠affort家姐廣場同廣東既租啦
點解尖沙咀B 出口果間仲喺度,以前成日話就嚟執清貨。
how about AV?
其實碟舖除左cd之外,耳機同電影都佔好大部分
而邊樣野最賺錢,就要睇咩地區
好似係多學生成日行既地方
kpop碟就會寧舍好賣
高尚住宅區或者好似PP喱啲高檔商場既
一般會係黑膠碟、4K電影賣得好啲
耳機就更加啦,更何況就算唔係咩高檔商場
都會有人入黎買貴價耳機
所以話唱片業沒落,其實主要都係香港歌手既碟差左
一來無乜吸引到人買既好歌
二來香港歌手啲歌係未出碟已經係kkbox、joox有晒
咁又點會好銷量先

不過話時話,張敬軒同supper moment新碟都幾勁
同kpop有得揮下,真係會賣到唔夠貨

所以用唱片業沒落黎解釋HONG KONG RECORD執笠
其實都係籍口黎既姐

利申 CD舖店員
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞