【唱片業沒落】「香港唱片」太古廣場店下周結業,創辦人蕭勁展:這行業已沒有將來

294 回覆
100 Like 4 Dislike
hmv係德福咁耐都未死真係好痴線
隔離d鋪頭一早換哂樣
一句講晒 , 播放好撚麻煩
以而家嘅娛樂即食文化 邊有閒情逸致播CD
播CD係一種儀式 去唱片舖搵碟 拎番屋企拆開包裝 開碟機 再細看CD盒內書仔 順序按CD嘅樂曲排序聽晒隻碟
唔係乜都要快先好
只能怪毒撚錢易賺
自己真係冇買好耐,一嚟土地問題(有過千隻),二嚟真係而家好方便,幾十蚊月費任玩又方便,以前係隻隻碟過iTunes,淨係歌都幾十Gb, 換機又要整過...

日韓碟真心勁,一隻碟又幾個封面又送卡乜乜乜
識好多人成套咁買,仲要唔係聽,係開嚟睇下之後就收埋珍藏

女朋友都係,一出就去信和訂,拎左開一開j下就收埋,仲有海報最緊要,hi到下都比佢鬧到飛起(有一次,有2個ver喎,訂邊款,諗下先...埋去落訂,2款要哂 )
on9...我係用盜版都唔會懶清高咁話中老年先多人用盜版
根本全部人都用緊
kkbox Spotify 仲可以整埋playlist,咁點會有意欲買cd,唔通瘋狂轉碟咩
咩叫「佔領運動」?
有一樣運動叫「佔領」咩!
雨傘革命!
細個成日買,不過都係跟住科技催勢變左用stream,因為實在太方便又平,一個月會費買唔到一隻碟,仲要歌任down. 唔洗好似前咁心大心細,買Juno ,余文樂定蕭正楠好呢!
唔好話買碟
買game都係啦
而家都係上steam買多
價又平啲
又唔會霸左屋企啲空間

歌我上itunes俾幾蚊鐘意聽邊首就邊首
唔洗硬食其他唔啱聽個堆

戲就算上utube都有得俾錢睇
又係幾十蚊搞掂
除非你追求畫面要買bluray
呢間正野黎 會入手好多特別D ge CD
抵啦 執撚哂佢就岩

無謂畀d仆街賺租

支持全港零售結業
學你話齋

去旅行要拎大量行李
去旅行行程彈性低
電子相片可於不同媒體放映

唔使去旅行 睇Google earth同YouTube就夠
仲以為海港城嗰間一早執咗
On9= =

買碟播同播mp3 咪一撚樣咁聽

你唔撚好話d野食望下當食左 都唔撚同
其實CD 鋪, 書局依D 有團定客源的鋪頭大可以租樓上鋪, 佢強行要租街鋪, 商場鋪, 個租金負擔太大啦
On9 你咁矛盾既
又話買碟同mp3一樣聽 又話兩樣野唔同
你未訓醒?

仲有
我Quote嗰條友先係話睇相同食實物個體驗一樣
咪同佢諗埋去旅行都係晒氣 上網就已經有同樣體驗
即係咁 玩PS4實體碟同玩PS4數位版 完全係一撚樣

數位版仲要唔洗換碟

聽實體碟 同聽數位音樂都係一撚樣 同理

去旅行 唔同睇相 GOOGE 地球
唔用mp3比咪用無損音樂比囉,網上一樣有得賣,可以即時download入電話/播放器聽,點解仲要買cd
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞