【唱片業沒落】「香港唱片」太古廣場店下周結業,創辦人蕭勁展:這行業已沒有將來

294 回覆
100 Like 4 Dislike
同意
估唔到咁多人都一樣諗法

你可以話唱片過時,但亦都可以當懷舊
根本識包裝可以呃到d 偽文青唔少錢

新一代d 錢根本好撚好賺
夠有人話實體書過時
但誠品掛住書店個名錢
一年賺幾多本身可能都冇睇書既90/00後錢
傻啦 有過之而無不及
喺半山,中上環嗰頭開舖大把中產同鬼佬幫襯
高檔商場淨係得啲買名牌手袋,珠寶鐘錶,衫同化妝品嘅客,一百個客入面有十個會買CD黑膠咪偷笑
連翻版都過時啦
身邊啲人個個支持正版串流平台
講土地問題既通常係一隻碟都唔想買既藉口
係既淨聽隻歌係一樣既 但體驗少咗一半以上

數位版有拎書仔上手既體驗? 有冇實物儲? 有冇得流傳落去 轉售?

係我上面quote緊個人話一樣我先話去旅行都係姐
冇話過我都係咁覺得啵
你返上去再理解多次先啦
追求音質就上網買hi res
事旦聽就用串流
真係諗唔到理由再買cd
事實,而家班人興玩headphone amp。
即係唱片舖/書店已經變咗做音樂/文字概念店
不過暫時嚟睇 誠品或轉型後嘅hmv唔見得好賺錢
之前page one都有嘗試 但失敗收場
其實呢,CD 只係得16bit 44.1KHz sampling rate。
而家D 人係玩緊 flac 無損音質,24 bit 192KHz sampling rate。SACD 已經過時,仲講CD?
我勸你唔好俾錢睇hmvod 多戲咁又點 唔講佢淨係得免費睇舊港產片同自己公司啲新片 每兩分鐘窒一次 又無得揀字幕 叫佢算數啦
同埋唔好讚佢叻仔啦 有咁大條水喉射住 弱智既都做得掂啦
香港設備做唔到咁高要求既錄音室。
再講一次CD 音質一D都唔高。
如果我屋企幾千呎
多多都放得曬
淨係書都無位放
D game都要亂掉
仲要而家買電腦都唔會買cd rom,可以聽到既機會好少
仲有人買碟既咩
早幾年都仲會買cd轉mp3,當支持下個歌手
係屋企都會用hifi聽,依家就咁用app dl入電話算
我仲有買實體,但只係買日版,因為歐美歌手D日版碟會多幾首歌
好多人玩黑膠都唔買cd
太古廣場係死場真係冇得做
中產、遊客都過哂置地

無撚左呢d 咪又係等執笠
分類得幾正確
香港大把行業都係咁
起香港, 乜撚野行業都係沒有將來
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞