【唱片業沒落】「香港唱片」太古廣場店下周結業,創辦人蕭勁展:這行業已沒有將來

294 回覆
100 Like 4 Dislike
依家講緊唱片業AS A WHOLE啊阿醒,唔係討論緊CD定SACD定SAMPLING RATE
以前家族都有唱片公司,除左時代影響,仲係俾領賤同hmv搞死

果陣都有十數間分店
其實啲唱片舖應該同埋仲有賣Hi-Fi,一齊整啲毒氣房比新一代經歷下,唔使大喇叭,中小型monitor級,d base拳拳揼心口
幾多幾千萬萬聲貴價headphone都比唔到

BTW香港地以前啲屋同而家都係咁細㗎啦,咪又係咁玩
表情撚
抵死
D價永遠貴過其他舖 on99
其實上steam買game同去買cd都係為左收藏
最好d唱片店分兩邊,一邊播新歌,一播真係靜靜地比人試聽
雖然都有訂Spotify
但依然成日買碟,自己鍾意追求音質,而且實物啲內頁設計都幾靚,呢啲係串流音樂比唔到,當係一種收藏啦,咁多年累積應該過幾百碟,但其實又唔係佔好大空間,5個大膠箱都裝得晒
只係聽spotify
佢意思係cd音質好呢樣野已經過時
所以音質已經唔係cd既賣點
以前冇得揀
依家有得揀
Digital file無論空間定質素都屌打實體
同錄音帶一樣
CD音質一定唔夠黑膠好就一定
但就算CD/黑膠個賣點除左音質,冇人講過個收藏度,CD有好多EDITION(唔同國家唔同TRACKLIST,TOUR EDITION又出一隻,REMASTER又出一隻),而黑膠都有所謂幾轉,咩顏色,仲有透明(CD都有)
我買CD就係要個手感,有本BOOKLET,睇下歌手D相,STREAMING根本做唔到
所以對於真FANS儲CD黎講,我覺得音質係其次
岩呀
所以cd咪死淨收藏呢一樣
前排先訂左兩隻日版本限定CD,BOB DYLAN同DAVID BOWIE,兩隻都話收錄以前未曝光GE LIVE同歌
老老實實呢家仲有人用cd機聽歌?我起itunes買歌起碼用左45千蚊,但自己一隻cd都無
Game碟貴一半都有
Cls
依家仲有幾多街鋪
不過日本網上音樂一樣發展得好好
e-onkyo,ototoy呢啲音質好又方便
買CD邊會有DSD質數比你
日本CD個市場真係得返收藏同換握手卷推排名
幾年前涉谷 tower record 規模都已經變相縮減左,第一層都轉左做 cafe 加書店。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞