【唱片業沒落】「香港唱片」太古廣場店下周結業,創辦人蕭勁展:這行業已沒有將來

294 回覆
100 Like 4 Dislike
自己聽過最靚聲錄得最好係小鄧1985
識野就知咩黎
上次睇左三場
如果我早出世廿年就好
可以有幸睇到最好嘅小鳯姐
仲有香港全盛時期嘅樂壇
Same

而家買碟都睇到嘅 金光燦爛 87, 89都有出碟
又唔可咁比 你睇戲又唔係現場睇佢拍
其實依家黎講 係一種喜好同收藏
每次鍾意既歌手出新碟我都會買
但唔知為乜 因為基本上我冇一隻拆過
純粹拎黎擺
串流其中一個大優勢係,你突然想聽d 冷門歌,一搵就播到,變相聽多左好多歌,但鍾意既話就會去買返碟支持下
Btw,我而家聽緊印度F4, 好正
時移世易

CD 沒落係遲早既事
的確大部分日本人買碟係為券....
大把人買完隻cd拎走券後,即放上yahoo拍賣,100-200yen 1隻,有d仲一箱箱咁賣
Apple Music 有好多啊
(之前用過Spotify 之後轉左用Apple)
日本的水準高你好多
否則,唔會抄人首曲
配廣東話歌詞!
Thanks
關音質咩事
買碟從來都係對歌手既支持,
用黎擺咋,
宜家香港連偶像派歌手都無,
點會有人買碟
無位擺呀唉. 啞位四寶:game, 公仔書,普通書,CD
很好
當佢藝術品嘅咪會買碟囉
當佢一般消遣娛樂咪網上畀錢dl囉
兩種心態無話啱唔啱,亦無高低之分
但哩個世界係市場主導
當佢一般娛樂嘅人事實上係佔大多數
所以唱片業沒落係注定嘅事
有咩好拗
又唔見信和cd鋪收皮
證明香港is垃圾
今日last day
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞