[集中討論] 12/06 侵與金仔 會面討論及分析區

1001 回覆
67 Like 2 Dislike
我覺得佢靠攏美國要有兩個主觀前設
1) 你唔可以好似日本南韓咁駐軍入黎
2) 佢唔會想放棄核武
一個國家無軍事自主=無左國家主權
經濟再好 咪又係曇花一現 啲錢點都唔會係你嘅

除非金仔願意做附屬國 唔係好難完全洗底近美國
你講得無錯 通常係呢種玩法 不過我覺得朝鮮好難用正常情況去推斷
金仔基本上只會自己出馬 頂多派過個妹去南韓 佢未必肯俾手下/背後嘅人去代表佢做deal
而且金仔都話有興趣再嚟新加坡 其實都係為再有下一次而鋪路
如果以起朝 佢老豆阿爺靠攏中國 無可厚非 話晒江山一齊打 但肥仔金應該唔係呢啲人 隊冧佢大佬都做得出 你話同中國可以有幾好關係 應該利字行頭既人黎
都係
咁可以再問落去
點解無料嘅人可以成為最大個粒?
仲要可以無限期連任?
究竟係一個人嘅錯定全部人有份令呢件錯事發生?
始作俑者究竟係邊度?

又諗起之前美國財長成班去北京兩日就返屋企
HomeFront 預言成真?

反Trump左膠:
Trump威脅北韓: 希特拉
Trump同北韓和談: 竟然同殘暴獨裁者傾計
Trump唔理: 搞國際孤立主義
DLLM呢個真係篡改歷史
其實pompeo同埋下級官員同北韓接觸左好耐架啦
金仔派官員借南韓既途徑接觸美國都傾左唔少時間,所以真係唔係咩新鮮野
基本上有咩大方針都已經定好哂,頂多改下時間表
無料唔代表佢權鬥唔勁
劉鶴 王滬寧 呢d
新加坡🇸🇬先係最大贏家 一早傾好哂再比新加坡做show 仲要做到100分
你以為人地無料姐
權鬥叻 唔代表治國叻
權鬥唔叻 唔到你黎治國
最佳例子-毛澤東
前兩日,北韓同美國班官係新加坡其實又傾過,真係準備咗好多,不過又反映分歧應該唔細
金仔100%唔會跟美國,最多攞完著數就走
美國同中國,一定係揀跟中國,點解?
因為美國已經有南韓日本,對於美國來說北韓只是多一個盟友圍堵中國,有咩事都唔會全力支援北韓。
但對中國黎講,北韓係地理上唯一既盟友,有咩事中國一定會以傾國之力去幫北韓 (參考韓戰)
你係金仔,你會揀邊個做大佬?
其實唔洗駐軍 因為南韓同佢太近 簽協防已可
核武的確係最大著眼點
肥仔金應該想發展經濟先黎傾 跟中國冇乜可能發圍 一係取態成為第二個坡國 或者做全球既洗衣機
如果你以要無主權可能性前題下 呢次會面絕對唔成事
美國一直對任何國家選人方式當選出過咩大言論 佢要樹立你做敵人 一要能班 二要夠黑人憎 北韓只係周圍射 但實際冇對任何國家産生嚴重影響 北韓要被中國佬剷 其實唔化算 如果呢刻傾好會協防 一打就開戰 係南北日台印菲就仆住打 加埋美軍 呢場仗係最唔化算 特別中國入面既經濟問題 冇餘力 用債印錢 你睇可以幾咁誇 佢鎖住自己國民資金已經出盡奶汁 仲有心情剷北韓咩
天下烏鴉一樣黑 政治一定牽涉權鬥
但獨裁政權完全唔需要理會人民(選舉制度起碼都要做門面嘢) 權鬥內鬥就係唯一上位之路
所以最大粒嗰個係代表最識用權術/管治之術 而唔係有學術

呢樣嘢係由帝制一直傳落嚟
中國/支那/華人幾千年歷史都係咁 思想就係咁 無得變
事實上佢係冇料
志大才疏

完全唔知自己個國家有幾多斤兩
走去同美國佬鬥硬
比人地用碌鳩大大力發落塊臉度先識縮
呢個係權鬥天才
江澤民都唔係鬥出黎掌權
謝巴打 我要再睇多啲
又傾國之力
發完夢未 依家係唔夠錢照顧北韓
你呢d思維去返50年前啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞