窮人真係好鍾意用自己嗰套窮思想去教下一代

279 回覆
2672 Like 51 Dislike
「出身係一個資源好少少既屋企」
邊有得咁計 可能係你屋企窮所以先激發到你上進呢 話唔定你出身大富之家會hea99

我屋企同你背景差不多 同你年紀差不多 收入又同你差不多 我又體會唔到你感受到嘅野

其實上面我都講過
窮人話「投資唔好」係因為佢地本細 承受風險能力無有資本嘅人咁強 play safe係可以理解
另外投資真係咁易賺錢?股票零和遊戲黎 個個都賺到仲成世界? 樓市唔講啦 窮人資本唔夠入唔到場

旅行交流又係R爆頭 我入大學前都未去過見識 (有返大陸探親拜山 應該唔叫見識掛) 我唔覺有咩影響
香港咁多依d 咩窮人思想,富人思想都on99
最後咪又係因為樓價太高既問題,以前樓就真係可以慳出黎,佢地冇講錯,可惜時機已過。
投資既話唔係話唔得,睇錯市,損手爛腳既人都好多。
總結就係,唔同時代有唔同既處理方法,根本冇分咩窮唔窮既思想,你屋企窮,多數衰黃賭毒,更多既係唔識理財,冇好好既planning, 亂洗錢。
除左5之外中晒
細過從黎冇培育我地,自己考入大學,所以洗費都自己pt應付
仲成日被廢老屌晒學費晒時間出黎人工又低,話人地讀唔到書一早可以出黎養父母
基本上生仔就係當ATM禁

同埋佢地仲好鐘意笑冇生仔嘅夫婦係冇仔生冇用
愈低質嘅人真係愈鐘意生仔,因為佢地只會諗自己,完全唔會諗下一代
知唔知咩叫call loan 咩叫銀主盤
你就真係無q用
除了4,其他都冇乜問題
1.省係一定有用,就算你要投資,識省都幫你增加本金。雖然購物要省並非買最平,而是買性價比最高。投資係要學,但是兩老對投資的慬慎亦沒錯,因為投資唔係包賺的
2.旅行只是奢侈品,係要量力而為,旅行除了是有趣的經驗和社交圈子的話題,實際上對你增加收入無幫助
3.沒幾多有錢人家族自遠古開始就是有錢人,有錢人的家族都需要貧窮的先祖付出先有今天的風光
5.雖然讀書唔係發達的唯一途經,但好的學歷絕對不會施你後腿,你讀得夠好,都比讀得唔好的人揾到人工較高的工,你要學投資都容易有本金
喺我面前撕哂我啲 science書然後買一大堆中文作文書我睇

呢個係有錢人既做法黎喎
無仔生斷後好ON9,老豆老媽咁既廢基因斷後先係對人類作出貢獻
你思想咪又係商人奴隸。一地要有錢,買垃圾享受先叫人生
呢位巴打就講得岩

就算唔講自己個人經歷咁單獨咁睇

淨係睇三大入學例(公屋vs居屋私樓比例)
如果真係成長同家境無關係 點解比例可以差咁遠先

呢個數字係事實 都仲有人係覺得窮人小朋友係賴地硬

唔係話窮撚就無可能成功 但成功既窮撚真係比有錢人細路付出多數以十倍以上既努力先可以得到一樣成就
唔係窮人思想
但細個阿媽成日話大學畢業先可以拍拖

但我想講我的起心肝讀書就係為咗條女
仲有唔早啲受過情傷
好多人大個受唔住會自殺
負資產入面資產呢兩隻字個定義通常係可以賣得出既 asset

如果你因為吃喝玩樂而搞到欠債,唔算負資產

係叫爭人卡數
Rich Dad poor Dad
我都有少少後悔

我屋企有人唔識理財,搞到爭人錢,

雖然後來搞返掂,但我就一路都有陰影

由細個開始好慳,挨肚餓唔買野食

儘量少買玩樂野,又唔去旅行,唔買書睇

但而家出到嚟社會做野發覺同人哋少咗好多話題

同埋自己比人識少好多野
已經唔再鍾意著+唔會再著嘅衫拎去捐,用自己錢買想著嘅衫

結果俾呀媽話啲衫仲著得做咩拎去捐,曬衫曬錢

都唔著啦留住做乜?
父母窮唔係問題,又窮又鳩屎就係問題

應慳即慳係好,但都要應使則使。而唔係樓主父母講嗰隻係死慳難慳,唔應該慳既都慳

同埋你窮都養大我,餓我唔死,有張床比我訓,我都仲會感恩。但成日發窮惡,又多無理要求,又唔知足,又成日吹奏自己幾辛苦養大你。sorry,我無本事照顧返你轉頭。
有個公屋朋友 成家都好慳
丫爸成日係街汁野返屋企
有次同佢去日本 幫佢拖喼
明明冇乜裝野但好撚重
原來係個喼係丫爸係街汁 但個底穿左
佢丫爸就加塊木板係底繼續用 重撚到痴線

朋友d衫就汁佢個frd唔要嘅衫黎著
唔岩身又肉9酸

屋企花灑壞左又唔整
十幾二十年黎成家就裝水係個膠盆到沖涼
平時就開到個水喉滴滴下 話水標唔會跳
沖涼就加熱水沖

估唔到港產電影慳錢家族嘅橋條係真
係心靜自然涼
自修室都唔識去?
1 其實應洗則洗,應慳則慳係需要的。唔好追新款、換手機、一出糧就買野,已經慳唔少錢。但又唔好慳到太盡,以前屋企有電器壞,買少少料整返都ok ,但就硬係要喺街執爛銅爛鐵整,其實自己維修已經慳返好多,無謂要慳到咁。

2 又唔係個個月去,一年間中去一、兩次當係休息下又有咩問題

3 窮人視生仔係賭博,唔係投資。生多幾個就係魚翁撒網,希望博到一個做醫生律師,救全家。

4 自己都管唔好財政,無上限咁俾家用同俾佢吸毒根本無分別。

5 讀書為增長見識,唔係為賺錢。但窮人永遠唔會咁諗,通常有兩種,一係完成中學就經濟封鎖,逼佢出來做野,到出來返full time 就逼佢俾家用;另一種就係逼佢讀大學,然後孭住一身學債仲要佢俾家用。真正識教的家庭係俾空間佢去發揮所長,但呢種空間窮人家庭永遠都俾唔到。
Mind blown
但係窮人十居其九會賭馬,捐晒啲錢俾馬會
你個朋友害死下一代
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞