窮人真係好鍾意用自己嗰套窮思想去教下一代

279 回覆
2672 Like 51 Dislike
中曬
細個屋企窮,但後尾父母識投資賺錢
而家係小康之家
屌 除左4 全部中撚哂
又要菇寒又要充大頭
明明仲要唔係真係窮 窮嘅日子已經過左去
但係廢老嘅思想仲係50年前
講咁多,不如討論下點解決好過。
簡單黎講
窮人從來唔會諗清楚"點解佢地會窮?"
完全唔明白現代社會其實係點樣運作
自己眼望到既就係世界既全部
想安安樂樂開個冷氣溫個書都唔俾,熱撚到集中唔到,算唔算窮撚劣勢

利申:窮撚
會有人叫你努力啲
你唔識姐
大把archi撚去旅行學睇建築
整係睇museum,睇展都大把野睇
再講我當佢真係吃喝玩樂咩都唔做
都係人生體驗,騎馬登山依d都係學緊野
屈係香港有咩人生體驗可言?
放ig就唔可以學野? 根本學野同打卡係無衝突可以同時做

你就同d廢老話咩買電腦就係唔讀書的窮人思想一9樣
叫佢地去投胎

窮人最戇鳩唔識「應洗則洗」

慳埋d 婆乸數
貪平買個電器返嚟,用唔夠兩年又打柴
最後咪又係買部貴成倍嘅新機
熱水爐又係一個例子
寧願慳個少少都唔買部恆溫嘅
冬天沖涼咪自己受苦囉
水溫又唔穩定,又要開一陣先有熱水
咁都唔明 有無咁蠢
窮人思想:一味慳唔學點投資,覺得投資係哂錢
富人思想:慳/唔慳 + 學投資,會諗點發達
我Frd試過對住佢老竇講過同一句野
聽聞佢老竇完全畀唔到反應
1:錢係賺返黎,唔係慳返黎
社會出現問題 先解決睇出問題的人
話樓貴 = 係你廢買唔起,樓貴無問題
話政府有問題 = 係你廢唔識移民
話父母思想過時 = 係你廢咩咩77

天真都覺得咩都係受害者問題 以為個人努力就可以改變一切 事實上你無好背景 你努唔努力都無關係

其實你諗野咁單純 出黎做野未
除咗電子同生仔之外,我老母都係咁撚樣
就算玩樂都係見識
睇下人地國家係食d咩
睇下風景
睇下人地玩d咩
同人吹水時都講到幾句
我做果行對開客
平時同d客都係傾下去邊度玩
有咩有趣野
人地個個講去邊去邊
你冇去過,成個鄉下仔咁真係笑死街坊
玩樂就係人同人之間最易拉近距離既野
冇人想知你讀書讀成點
其實由你一出生好多野已經註定左,有錢人直頭就贏喺比賽嘅終點等緊你。
日韓東南亞歐美都去過
唔覺得見識有咩多咗
去旅行都係走馬看花 同人交流咪又係一句起兩句止
真係有錢人嘅圈子玩嘅你估你去過同佢地同一個國家旅行就搭到嘴咩 人地玩就自然會玩有錢人嘅野
唔生咪脫貧
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞