窮人真係好鍾意用自己嗰套窮思想去教下一代

279 回覆
2672 Like 51 Dislike
有投資思維實發到達咩
講到炒股炒樓咁易就無窮人啦
有錢人本大 自然可以玩高風險野 相對回報梗係高
窮人本細/冇本 做下定期呢d最啱 因為佢地輸唔起呀
公屋窮L,中學無錢補習,
自修重考一年邊做野邊俾錢補習。
大學出黎做野第二年老母要我上繳一半人工家用,
差啲返工無錢開飯俾人笑

但原來老母怕我大洗幫我儲住,
佢走果陣留返好多心意俾我

媽媽我愛你

其實怪父母前都要睇下佢係真貪錢定係已經將佢最好嘅俾晒你
其實好多傻西神化投資
根本起步初段儲蓄遠重要過投資回報
自己睇下巴菲特點講
香港人其實好保守,唔會似外國咁樣
陷阱卡發動:窮撚思想

將只求現狀安穩灌輸比子女, 亦唔肯為子女未來計畫同投資!!

咁我諗我屋企人都算開明
我屋企唔算有錢,老豆又唔係啲咩叻人
但老豆反而叫我顧好自己就得
做自己想做嘅事,點都會支持我
得閒同佢食餐飯就好開心
佢要求嘅一樣野就係我快啲識個女朋友俾佢自豪下
家用無論窮定有錢都要俾啦,係俾多定少啫

唔通你揾1萬叫你俾6千7千咩

讀書嗰點係啱嘅,但唔係讀中文囉
窮人唔知錢唔係慳番黎 錢係用錢搵番黎既

無論係真係果隻投資 定係投資落個細路到

應洗則洗 仲係要買最貴既
唔電死埋都偷笑
其實都真係唔要求話買最貴
但大佬唔好買啲甩皮甩骨/易壞吖
個個都想有下代
大把人勁憎細路
仲有一點,窮人父母一定係鐘意賭錢,賭到無錢開飯都要繼續賭
細個問老母攞零用錢
老母已經同我講:「你要零用錢來做乜?有需要既野我會幫你買架啦,比錢你咪又係買埋d 唔等洗既野,d錢我會幫你儲架喇」
仲有其他on9 野 同巴打講既差唔多
我話想去旅行又話晒錢,之後大個話其他人d 仔女周圍去 好多見識
小學雞果陣 足球、羽毛球、乒乓波都打得唔差 想報校隊/ 興趣班 又嫌貴,之後又屌鳩我成日都唔出街 唔做運動

直到大個返pt 儲夠錢 同fd 去旅行 就屌我有錢唔請會去
好心特登搵份手信送比老母啦 屌那星 一句「最唔鐘意呢樣騎呢野」就西口西面拎出去送比隔離屋
邊有老母咁撚仆街
細個問老母攞零用錢
老母已經同我講:「你要零用錢來做乜?有需要既野我會幫你買架啦,比錢你咪又係買埋d 唔等洗既野,d錢我會幫你儲架喇」
仲有其他on9 野 同巴打講既差唔多
我話想去旅行又話晒錢,之後大個話其他人d 仔女周圍去 好多見識
小學雞果陣 足球、羽毛球、乒乓波都打得唔差 想報校隊/ 興趣班 又嫌貴,之後又屌鳩我成日都唔出街 唔做運動

直到大個返pt 儲夠錢 同fd 去旅行 就屌我有錢唔請
好心特登搵份手信送比老母啦 屌那星 一句「最唔鐘意呢樣騎呢野」就西口西面拎出去送比隔離屋
邊有老母咁撚仆街
養兒防老
中晒呀
買嘢最平呢啲真係好啱

我之前部舊電腦用咗7年係咁壞
壞咗去整要三百 整咗差唔多十次
部舊電腦值4000頭 整嘅錢都差唔多可以cover甚至買過部

佢只係單睇150 維修同4000 咁分別去諗嘢

之後部機粒cpu壞咗 佢仲係咁問有冇得單買粒cpu等等

最後我自己同佢夾份一人2000 買部新電腦
到宜家買咗成兩年 一次都冇整過
省出嚟嘅維修錢都抵曬啦

部機用咗差唔多七年 維修錢真係仲貴過你當時買嘅錢 仲唔好講市價
同呀爸講真係冇錢買樓 首期都俾唔起
佢話 咁你咪打兩份工 一係打三份工咪買到囉 係你自己唔努力番工 大把人白手起家成功 你咪學人囉

未畢業已經叫俾家用 話最少10k一個月 佢地養我咁辛苦宜家等緊我養番佢地

之前同老母嗌交 話點解要生我出嚟 佢叫我怪自己唔識投胎 唔關佢事
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞