窮人真係好鍾意用自己嗰套窮思想去教下一代

279 回覆
2672 Like 51 Dislike
窮同低學歷嘅人生仔永遠都只會用天生天養黎安慰自己
開源緊要過節流
你自己係咁唔好拉晒所有後生落水...

我去柬埔寨睇住人地啲歷史咁去
每個廟都有佢典故
每幅壁畫同擺設都有學問喺入面
仲學埋高棉話
入鄉隨俗呢啲基本喇
我覺得1dd

1 應洗則洗啦,電話唔一定要ipx 今時今日 3/4000蚊已經好夠用,有時買最好既野,功能溢出真係曬錢

2 咁去旅行真係吃喝玩樂為主

4 如果生於窮困家庭 家用係用黎維持你屋企人生存 咁真係要比
連登仔最鐘意以己度人
邊會識獨立思考
識得獨立思考佢地發撚左達洗撚日日夜夜叫春
5.我養到你咁大仲想點呀
其實有幾難明
一個人嘅價值觀同性格等係細細個由環境培養出嚟
你生個仔出嚟都想佢畀啲叻人教
1 2 3 5 你都無駁到同聽落都好合理 生仔有錢同窮都會叫㗎啦
6似怨無父幹多過父母感覺良好喎

4就誇大咗 請好多窮人屋企甚至無講過家用問題 自發性俾就見得多
鍾意話自己d仔女冇用,成日拎黎比較

我想講,家庭環境係你比,成長過程係你教,連基因都係遺傳於你
有咩資格話自己d仔女冇用
多人咁做=一般人第一印象=父母以正常思維去看待=誤會咗你呢一個深度浪子=你將你個計劃同預期得益解釋一次=無事

不過我就認兩者旅遊我都會做 我會直接同老豆講自己賺錢梗係想出去玩下 每次佢都叫我多啲留意當地有無咩生意模式可以帶返香港發展或留意下將來可能有用
我就唔信有人旅行純粹做苦行 玩下深度下實有 如果下下都咁深度先做 應該幾壓抑 生活應該輕鬆下
你用七日比一個月可能係嘅
有錢人先鐘意用自己套意想教下一代on9
窮人點教都係一樣
真心你去旅行唔係享樂咩 你見識到啲咩返黎先
依家啲死廢青仲讀緊書未搵到錢就一年去三四次旅行
咪有係純粹吃喝玩樂post上ig
我唔知你背景係咪好似牛頓愛因斯坦咁勁有咩資格係度話人唔付出唔上進啦

我自己就窮撚屋企出身既,樓主list 既point 我屋企全部中哂
屋企冇資源唔識教,我都係靠自己努力入三大,畢業之後自己考專業資格,廿歲中搵緊40-50k 一個月,唔知照你 standard 我夠上進,夠資格怨未。

我想講,窮停思想真係會好影響小朋友既思維發展同處世。我可以去到呢一個地步當中用多左好多時間去擺脫屋企人灌輸既錯誤價值觀例如投資係唔好既,旅行交流係浪費錢,淨係讀書就得唔使玩課外活動唔使識朋友,更加唔好浪費時間拍拖etc

我好肯定如果我出身係一個資源好少少既屋企,我要去到依家既成就會容易一百倍,甚至可以 achieve 更多野。

貧窮思想會搞到跨代貧窮,貧者會愈貧,富者會愈富。已經係阿媽都知既道理黎,唔明點解仲會有離地撚list 幾個 outliners 出黎就當打破左個定律咁撚戇鳩,仲以為自己好撚積極樂觀,真係睇到都打冷震。
想睇 叫咩名?
得point 5 認同
讀書都緊要既
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞