窮人真係好鍾意用自己嗰套窮思想去教下一代

279 回覆
2672 Like 51 Dislike
我父母係窮撚但冇一樣中
一開頭慳錢係真既,雖然慳錢係睇need定want,耐用度好過只貪平。

讀書係一種好既投資。
買電子產品依點近排真係感同身受

2年前有屋企人同我都差唔多時間換電話,佢就慳果少少換部果陣既上一代an旗艦,我就換iphone,然後又話電話洗唔洗用咁貴

之後成日話慢,依家天氣開始熱就成日話用一用都好熱電話都彈過熱提醒,煩到死

電子野真係一分錢一分貨
將窮人講既野倒轉做你就係富人
岩!
所以窮人正係咪撚生仔,講咩知識改變命運,本身已經喺一個唔識教育,唔識俾自己仔女好啲教育嘅家庭,仲有咩資格講只要個仔勤力啲就可以出人頭地。根本就冇可能!!
呢個我都成日諗
如果一個寂寂無名嘅人寫篇勵志文
之後又誠哥post 出嚟
啲窮人會唔會當佢神咁拜呢
大部份野貴都係有佢既道理

只不過係窮撚用唔著佢貴既點/窮撚覺得冇用
唔通呢一代又借錢又亂洗💰又叫好咩, 睇而家借錢既廣告咁多就知好多人都唔只月月清, 仲還min pay就算。大不了就話破產, 咁既思想真係諗唔通。而家啲後生淨係識話人唔好, 請問樓主有咩新思維比上一代既好呢?
睇到一半已經
睇埋送手信直頭畀唔到反應
盲慳錢 識花錢/識慳錢 盲花錢
分清楚好喎
佢叫我怪自己唔識投胎 唔關佢事
咁去旅行飲飲食食 買野睇風景我又唔覺得有咩錯 唔洗講到增廣見聞乜乜物物啦
去旅行本來就係比人用黎放鬆
雖然屋企唔算有錢
但係好彩父母都冇呢個list D窮思想
借錢還借錢,亂洗還亂洗
唔好將借錢同亂洗劃等號
根本亂洗嘅人就算唔借錢都係仆街
而借錢本身唔係壞事嚟,個關鍵係你點去用舊錢
btw老母教既概念係洗錢唔緊要 最緊要你死去搵到錢 搞到個人有少少覺得有錢=大哂
中哂 我都係成日咁諗關窮咩事?電器貴唔等於好,一係最貴一係最平,旅行渡假同見識分得好開,生仔同家用一定要,因為男人無經濟能力去比家用同養老婆仔女好廢 有能力左先,生唔生比唔比再算。唯有讀書高 如果仔女無能力送出去讀書,只能係香港的話讀書最實際。
除咗買樓同做生意, 諗唔到有啲咩需要借錢。
咁你咪慢慢諗,又冇人催你
唔好將借錢標籤做衰野,根本唔係嗰回事
讀書 進修
別講笑,我老竇老母真係聽見我想借錢已經Reject咗(問政府借,自己還)
最常聽到「自己有就唔好問人借」、「借嚟做咩啫」etc

屌,還畀政府淨係個息口都抵到爛
而且我借完舊錢,變相屋企嘅流動資金冇少到,根本係好事嚟
不過好多人就係窮撚思想,覺得借錢=唔好
真係愈講愈嬲
睇標題已經要比正評
屌 我以為自己開post
7年前我話要買樓, 老豆亞媽都話樓價貴, 又話會call loan, 叫我唔好買, 好彩我唔理佢地, 唔係就仆街了
窮撚思想真係好影響一個人既成長

話說我有個兄弟 佢份人都幾好
大家都係公屋撚 但我大大下都開始改左啲窮撚思想
但就死都唔肯洗錢/時間係啲"無謂地方"

例如叫佢買套fit啲既西裝 Gel下頭 執下個樣 唔好話溝女 個人都醒神啲
佢就話男人大大下就會型

叫佢plan下讀master 搵啲course讀下 去大公司做下

佢就話唔覺得學歷係重要 依家份細公司工都夠多野學(仲要都係半隻IT狗 點都要keep住增值)

然後又呻無女 話我唔介紹女仔佢識 大佬呀 唔好話有質素既靚女
就算係啲毒女 佢見你咁頹都唔會鍾意你啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞