窮人真係好鍾意用自己嗰套窮思想去教下一代

279 回覆
2672 Like 51 Dislike
ON9, 唔通我開到成個Chrome都係Page睇緊數學又要講出嚟咩
你一嚟就假定出聲呻等於不學無術,咁有咩好討論
同埋我唔係講緊諗吓就有改變,我係講緊貧與富兩者之間嘅資源係好影響佢地嘅作為/成就
同埋我提牛頓等等做例子完全唔係你講緊嗰樣野
其實唔只窮人係咁,部分中產精英都係咁
無視資本主義社會發展到今日係用錢去搵錢
窮人投資咪個個仔囉
你講少左樣好重要既野,窮人最鍾意信“專家”
財演講野就信晒,乜高官,校長講野就一定岩
要怪就怪你dna差,如果你有好dna,你就有能力搵錢或者更多嘅錢。
駁唔到
你就係窮思想下嘅產物
5其實啱
出黎做野先後悔唔讀好書
另外旅行係用自己錢我就覺得無咩問題
唔洗care屋企人睇法
我覺得如果真係兩邊唔啱既就即管斷絕關係
反正你咁做佢地都唔會反省自己有問題
到時淨係識怪你 不過wfc
到時受返既都係佢地自己 人又老錢又無仔女又走佬
痴撚線,人地呻下都唔撚比咁撚惡 佢怨唔怨又關你撚事咩
事實上有錢家庭既下一代學術成績係普遍好過窮人家庭既下一代
IED幾年前做過研究,發現由90年代起,八大院校既大學生出身於公屋既比率係不停下降,如果將個研究縮窄到去三大,個跌幅係更加大
就算係美國,都有類似研究係有同樣結論,雖然係有窮學生都讀到IVY League,香港都有公屋仔讀醫,但呢d數目少到只係統計學上既outliner,報紙佬咪鍾意拎黎做新聞
而今日既香港,比起我呢d十年前考CE既人黎講,更加歧視窮人
其實樓主思維一樣唔全面,得啖笑

有人講左慳錢唔係一味平,但係有更多人會買貴俾多左好多不必要brand value,性價比先係重點,最平既野都有好野,最貴既野都有大陸貨

投資呢d野就好個人,要有可觀回報就自然有風險。我身邊d朋友都係同我差唔多,少少投資會有,可能都係普通外幣定期大藍籌,唔會靠佢食餬。與其放大量時間心機落股市不如放落事業工作,一陣賺大蝕大都會好影響日常表現

旅行見識係需要既,不過唔該唔好大駛,後生試下窮遊訓下街,學好照顧自己,欣賞同試下當地人日常既生活文化,你會發現香港果d咩窮人富人價值觀係出面唔係大晒,出去見下世面絕對係有得著同一世既回憶,到大左想做都有心無力,有錢都只會嘆resort酒店

香港地唔投機係會好蝕底,但永遠記住只有你自己先可以決定自己既生活方式,無絕對既錯與對
環境因素都叫藉口,老實講我真係唔知講咩好
最撚窮既思想係唔識接受新事物。
我都好撚窮

但老豆老母從來唔干擾我睇咩書

佢地返工忙 細個就的我去圖書館自己揀書睇

除左叫我慳錢之外 都冇咩野

利申公屋窮撚
有小小唔同意。

首先,慳係食方面其實問題唔大,用方面就真係要一分錢一分貨。窮人衰係衰係無止境咁慳,慳落的錢放係銀行貶值,唔會用慳落黎d錢去投資。好大原因係因為窮人缺乏安全感,覺得有錢back up就唔使怕。

其次,短視對窮人黎講其實無可厚非。因為本身資源唔夠,當飯都無得開,無可能去估未來趨勢投資,一旦蝕錢,可能永不翻身,同缺乏安全感一樣,所以短視對窮人黎講係降低風險的做法,有一蚊就拿一蚊先。

可見,第一第二點構成惡性循環。
留名
仲有佢拎牛頓同愛恩斯坦呢d天份高到除開十份都仲係天才既人黎講
就等於佢同d生意失敗破產想死既人講,李嘉誠做生意好叻,你應該學下佢,怨天怨地同破產係無用架
中撚到
我有個fd同我同年
日日同我講生仔
我話我對住呢個病態社會已經唔想生岀黎害佢地
佢同我講
天生天養
幾撚窮都要生仔
咁佢只會更窮,因為個仔會分薄佢手上嘅資源
記得BBC有套紀錄片, 紀錄一班唔同BACKGROUND既小朋友去到老年人既成長路程。
結果發現得一個人可以成功跳出原本既階級, 其他全部不變。
暴發戶先麻煩
唔理用唔用得著
一話我哋唔洗用呢啲嘢,佢就反駁話:「而家好似以前咁窮啊?」
終有一日又變返窮
lm
well said
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞