窮人真係好鍾意用自己嗰套窮思想去教下一代

279 回覆
2672 Like 51 Dislike
十萬個同意電器個 point

太太有個表親,40歲左右,成屋大陸電器,能源標籤3/4/5。乜電器都唔捨得開,次次我地班親戚上去都熱到hihi。原來冬天電費都成千銀,但得400-500百尺,一家三口用

仲俾個仔讀個啲假鬼國際學校,又STEM又盛。佢個仔生日,我同太太買左盒lego做禮物。點知佢唔高興,話我地虛榮,教壞佢個仔,因為佢地平時都係買幾十蚊既翻版lego

"都係一樣啫....."
多人咁做等於全部
依啲咪思維差別
Exact7ly
好多時佢地就係諗漏因小失大呢樣野
如果出平飛去日本唔買手信,分分鐘洗錢仲少過係香港。俾少一個月家用都夠機票連酒店
食buffet/放題一唔食海鮮就屌你on9
去旅行係吃喝玩樂 冇講錯
唔通d後生識欣賞人地方
風土人情 山明水秀
去之前會search 下人文化語言地理歷史
你老味你打卡扑野放ig就有

吃喝玩樂就梗啦
但你去得外國,點都需要接觸當地人
唔好話去到地理、歷史呢啲水平,但最起碼都叫親身感受當地文化
有時重會有「乜原來外國係咁架啵」嘅感覺,呢啲就係叫見識
1 盲信遲早贏粒糖輸間廠
2 如果窮遊淨去旅遊區咁又錯唔曬
3 生都啱ga 你係男就無所謂 揾個後生 女就老咗上曬岸先生唔出就無得你簡啦
4 睇情況啦 你住公屋唔洗愁就俾你老尾
唔夠自已問政府攞 租屋食都唔夠另計
5 香港教育下成績最重要 有用無用唔洗諗
過咗海就神仙 完全無咗學習個意義
真相係自古以來讀書係為咗係政府做貪官
諗住一朝發達貪贓枉法
窮人眼中只有錢
刀仔鋸大樹就係窮人點解窮足一世
愚公移山就俾人笑
但係有本事移到山ga人你仲會笑佢?
一兩個公屋仔做到醫生D窮人就諗住生個機會係醫生
到時全家上岸
又唔諗下d窮思想教學加埋窮基因搵到幾皮都叫進化左
零投資仔女讀到大學都叫賺左啦

利申: 文科夠入hku ba因為住新界老遠窮老母話唔准住hall揀左shitty(去hku一程3 粒鐘,來回6粒鐘) exchange offer 話唔俾錢叫我自己借non mean reject左 (有資產但唔l肯俾,窮人覺得exchange係吃喝玩樂 一考完公開試就cut 9左零用
窮人思想定蠢人思想?
3、4、5、6都好中,有時我覺得佢哋要求我生仔真係好自私,我又唔係有錢,為左佢哋既天倫樂要兩代人受苦
完全正確
我都係諗住咁做
窮人父母未變有錢人之前 麻煩唔好生仔
教出黎都係蠢=窮
差唔多中哂,但係我家人反而鼓勵我出國見識
1. 電子產品 睇質素啦 通常靚野一定係貴啲啦
睇下有冇需要 要既話揀好啲正常 負擔到就得

2. 去旅行都係輕鬆下啦 學唔學到野睇人既姐

3. 搵到錢咪生 冇錢唔好生

4. 最好兩老搵到錢夠洗 最好唔洗仔女比家用
如果要仔女比一半人工家用 個啲真係好仆街

5. 香港讀書->揀將來職業->錢途 (港豬育成之路)

屌 睇完覺得自己好好彩
屋企唔係超級有錢
但會由細教我 錢要用黎投資
又將我d利是錢去買股票 賺息

細個比我參加興趣班
彈琴 學英文 同埋啲濕鳩活動
乜鳩魔法班個啲

升左大學 年年都叫我sembreak出去旅行
話佢地後生個時掛住返工搵錢
而家時代變左 有能力 就應該出去見識下

第二點有保留
好多人去旅行都係為咗shopping
見識過
的確有人去旅行係為見識 但有幾多人只係為打卡大家心照
要了解一個文化去果十零日根本係得個講
真係有心既就去學下人地既語言、讀多d人地既書
除咗兩老旅行鍾意食喝玩樂之外(但唔會阻止我去邊),其他問題我兩老都無
我屌,差唔多一樣
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞