窮人真係好鍾意用自己嗰套窮思想去教下一代

279 回覆
2672 Like 51 Dislike
咁係因為你只係識啲咁既人
去旅行唔一定係日韓台飲飲食食
有好多人去遠啲/南美個邊就係為左感受地球另一邊既文化,了解前人既智慧同失落既歷史
你咪慢慢放ig,不過唔好覺得全世界都好似你咁
投資實賺咩
我老豆老母夠有買收息股同細細地玩短炒啦
咪又係用啲平既舊機同慳住洗
講事實=賴?
我失敗?你點知?
第一點同第三點根本就有矛盾

又要生又要慳
我講講有錢人仔女讀書勁

係回應樓主第5點

事實上有錢人更加想自己仔女讀書勁

老實講我都唔知你講緊乜除咗自己作啲嘢喺度鬧我

完全九唔搭八
上連登有正常討論同溝通真係好撚難

個個post都有痴線佬
我怨咩?從來冇怨,都唔知你噏乜鳩
5 萬般皆下品 惟有讀書高
呢句其實好岩 除非有門手藝 唔係讀書多既人普遍錢途/前途都好過學歷低既人
其他都係一般窮人思想
雖然我屋企都唔係有錢 但屋企人寧靜買貴少少既電器貴買平用
正解
第1點仲有個重點係無遠見。淨係識睇短線而家買平咗,無諗件產品用咁多年,貴嘅可以帶比你好享受或質素。例如冷氣呢類型高用電電器,貴嘢可能更加慳電,長遠反而慳錢咗。
理虧就發脾,話連登就係咁,理性就去香討
我都覺得有錢人讀書係會好啲
唔係話佢地一定聰明啲,但至少Back Up好好多
想補習有補習,唔想去補啲咩名師重可以私補etc
窮撚?Sorry, 你自己努力啲,但大家都係一日得24粒鐘,你個努力係有極限
冇人教靠自己,除非你真係聰明到愛因斯坦、牛頓、高斯呢啲級數,如果唔係都多數係畀人爬頭
(更加唔使講人地有錢仔都可以同你一樣咁努力)

另一方面我覺得更大影響嘅係有錢嘅話個顧慮真係細好多
你屋企有錢,你想讀咪讀,讀一次唔得就讀兩次,屋企唔會因為錢銀而Reject你,重可以專心一意去讀唔使搞咩Part-time(起碼唔影響屋企生計etc)

你屋企係窮嘅,你想讀某一科→學費?讀幾耐?最多比你讀一次,如果你想再上隨時都唔得
你要讀都係半工讀、Part-time課程
唔係話唔得,但一定辛苦過你讀Full time,成績或多或少都有影響
淨喺第一點已經收撚咗皮啦

買最平果個
咪幾個月/半年換一次囉
換換埋埋 都夠買部耐用又有質素嘅電器
成日諗埋乜都要最平 根本比多少少
成件事都器同晒
老一代個啲係咁
思想守舊到死 唔識變通 直頭係'文塞' 會覺得你讀唔到書就岀黎做嘢 講聲岀去就會以為係玩 都痴線咩心態 但係始終改變唔到佢地既諗法呢樣先慘 因為佢地已經用呢套思想生活咗n年
佢都講左個點係淨係教慳而唔教個細路諗點開源
出黎做野 發現好多人都唔係蠢
屋企人既教育真係會影響個細路一世
有錢人有人脈 交際輕鬆 背後又有家族support
根本事業 愛情 友情方面都無咩大問題 事半功倍

相反 窮人? sorry 有錢人唔會想識你
遇到經濟困難 亦只能自己頂硬上
無論事業 愛情 友情方面都係出幾倍力先有一半成果
大學讀哂銀時冇用,但中學讀好phy chem bio就好撚有用
你根本唔明
樓主想表達既思想係
冇遠見 唔明投資現在 未來收獲既道理

窮撚真係on99
成日以為慳果少少就有發圍
唔好咁天真啦
我見識廣 識玩人際關係 (好多時見識會improve到呢方面)

將來賺既錢多呢到10倍都得
老豆係我細細個果陣就教我,一分錢一分貨,同埋貴買平用
呢個真,一直話投資=賭博=倒錢落海
借錢=衰野,結果連政府錢都唔去借(明明係我還啫)

大佬啊唔好咁痴線啦
好在我識到啲比較有米嘅同學,佢好好人解釋畀我聽借錢、投資等等有咩好壞
至於買野一定要買平呢樣又係ON9至極,不過我已經改咗屋企人呢個壞毛病
如果1 唔係一味考慮平,而係諗性價比,仲算唔算樓主既「窮人思維」,btw 慳錢無話唔叫你去賺錢喎,無抵觸。照第一點所講,「窮人思維」係少諗賺錢方法至真。
有啲位你去選擇慳錢反而後果仲衰 因小失大
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞