窮人真係好鍾意用自己嗰套窮思想去教下一代

279 回覆
2672 Like 51 Dislike
以前老竇都有賭馬(雖然唔大)
之後畀我老母屌到佢戒咗
但唯獨食煙佢就點都冇戒到 仆街真係好想佢戒撚埋煙佢
蠢人賭馬唔會贏到大錢
只會每次都倒輸返出去 捐晒去馬會
煙就仲難戒 除非到佢身體差到醫生叫佢唔好再食煙
睇哂成個post得呢位ching
唔好教精連登d小朋友啦
其實你地所講嘅識投資係咩意思?

定係投機 幾百萬上落?

講真靠收小小息點脫貧?
窮人有資本做到幾百萬上落?
離自修室好遠,來回20
來回20分鐘,換有質素既溫書
留起屋企,換無質素既溫書
唔使諗啦下話?

利伸:一樣要行10-15分鐘先去到自修室既窮撚,垃圾商科grad左幾年,依家收入有曙光
我個人認為給家用係應份
應使則使
如果你意識到父母見識視野窄,
其實你都有責任做判斷同埋諗方法解決,
我自己都公屋成長,
由小學五、六年級開始,
我已經係自己做重要嘅人生決定,
即使父母反對,我都唔理,
最多先斬後奏,
由揀中學,中學選科,到揀大學,搵工,
我每個決定都係諗完,再做左決定,
先知會父母,唔比機會佢地反對⋯
久而久之,佢地反而聽返我話,
所謂窮人思維根本影響唔到你

問題係,你有冇咁嘅勇氣同能力啫
冇嘅話,就算你老豆老母有錢你都係廢人

如果你知佢地有問題,
你要做嘅唔係歸咎於父母,
而係自己搵條路出嚟,
你怨完,問題都冇解決,
我作為旁觀者仲會覺得「你明知父母唔識,你仲跟?」
更加覺得你係怨天怨地,
將自己嘅無能瀨落其他人身上嘅低能仔
以事論事

如果你老豆老母有錢

你有資格做廢人

你訓係床就可以有人日日返10個鐘工 返足10年先可以擁有既野
同埋,如果你真係見過有錢佬,幫過佢地做嘢或者合佢過,你就會發現,最窮果批人,同最有錢果批人,思考方式上,其實好似,似到不得了,所以根本唔存在咩窮人思維⋯

你話慳錢係其中一種窮人思維,
不如你睇下香港最有錢果班人慳唔慳?
唔慳就唔駛開離岸公司走稅,
唔慳就唔會比好少員工福利人,

大有大慳,少有少慳,
分別在於,
人地一慳就慳幾球,
人一慳就慳幾蚊,
只是 money flow 嘅大小問題,
而慳錢呢件事,晌本質上根本冇錯

同埋,
開源比節流重要,
但係我睇上面啲人講,
講嚟講去都係話父母唔肯比自己享受同買嘢,
關開源春事咩?
( Show Blocked User - 白玉蜜柑 )
咁亦都有人一日做兩三個鐘嘢,就搵到好多錢,
做到好多人心入面所謂嘅理想生活,
而我認識嘅呢批人中,
其實好多都公屋出身,
但人地識觀察,識留意身邊嘅嘢,
搵到方法發圍⋯

你有冇諗過,開公司幫學校影印教材,
淨係影印,賺嘅錢係幾咁多?

人地諗到條水,人地都係公屋仔,窮人出身,
咁關父母同窮人思維咩事?

老實講,打工?
如果你成世都諗住靠打工搵到食,
你最多剛剛好夠食,
想追贏個市?你諗下好啦
唔係講緊窮人思想

單純傾下下面依句

無嘅話,就算你老豆老母有錢你都係廢人
我自己都窮人出身,
但睇住身邊朋友,
有諗法果啲全部生活安好,
怨父母果啲大部份到今時今日都仲係公屋仔,
我同成班朋友同一條村大,
識晒大家父母,大同小異,
有時間,發圍果班嘅父母仲仆街啲⋯

廢話唔多講,巴打們,努力啦!

怨一陣好啦,怨完一世,
最後都係到你啲仔女怨你地架咋
可能我錯重點,但我認同你所講,
就算父母有錢,你廢,最後都係廢,
富不過三代,你廢,sustain 唔到,
受苦都係你子女
依個就真

但如果單純講一代既話

我諗大部分情況都敗唔曬身家

對於一個富2代黎講 做個有錢既廢人 定辛苦一世 做財富傳承呢? 各有各好啦
臭閪港女先係咁姐
呢個真係睇個人價值觀,牽涉到你覺得人生應該快樂至上,定應該建功立業

舉個例子,
有個朋友,係一間香港非常出名嘅企業嘅太子爺,
美國讀完書返嚟,佢老豆嫌佢廢,唔識講嘢,
因為間公司係家族式經營,怕佢影衰,
結果佢想做都冇得做,唯有on99咁再讀書,
個個以為佢好 Chill,好爽,
其實佢覺得自己好廢好冇用,成日都好唔開心
我自己傾向前者
當然我投胎投唔到富二代

但有得簡既話 我寧願開心d 廢d
都唔需要係有錢既基礎更進一步
咁當然啦,我都希望屋企有錢,細個 Exposure 多啲,
試多啲嘢,享受多啲,見識多啲

我覺得有錢家庭嘅子女同貧窮家庭子女最大嘅分別,係見識

做生意最明顯,
窮人聽到人地 Offer 幾百萬,遠遠超出預期,
就會好容易興奮,即使佢幾努力掩飾都好,都睇得出;
但有錢仔可能細細個就有架新車落地做生日禮物,
佢地對錢比較看得開,做嘅決定就可能睇得比較遠,
當然唔係個個係咁,但Overall始終有錢家庭出嚟會優勢啲。

所以窮唔緊要,但你必須比足夠嘅 Exposure 個仔,
比如閱讀,其實真係可以拉迎個差距,
當然如果你係父母,自身都必須以身作則,有一樣嘅 Exposure 同識見,
否則就會好似好多垃圾家長一樣,
自己睇八卦又叫個小朋友睇書

有錢冇錢,事實係冇得揀,唯有自強啦,
早啲開竅,就早啲有財務自由
老老實實,窮但係畀足夠Exposure下一代,我覺得真係幾乎無可能
更莫講要父母有一樣嘅識見

我唔係話由朝怨到黑就改變到任何野
但如果連有錢同窮兩者嘅差異都唔去思考,唔搵出當中嘅關鍵
咁窮撚又點知要做咩呢
但好撚多人就係一聽人講窮撚會有咩問題,就已經出嚟屌鳩你「怨」,叫你努力啲啦云云

屌,幾時有撚講過唔努力
問題係要搵啱方向,搵啱方法去努力
向錯嘅方向努力,你做幾多就錯幾多
所以一直都講 窮人生仔正仆街
未賺夠錢之前 都唔好生仔
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞