窮人真係好鍾意用自己嗰套窮思想去教下一代

279 回覆
2672 Like 51 Dislike
去旅行梗係吃渴玩樂㗎啦
唔通比錢買辛苦咩
講乜撚去見識都多餘
我老豆老母就係依類父母
唔窮 但因為佢地工作行業既問題
行業以外既見識少 讀書都唔多
細個對我培養都無乜 唔會上興趣班
但又成日比錢我洗 搞到我懶撚過狗

唔係怪父母 反而好感恩佢地嘗試比最好既我

但我會用個好d既方法培養我既仔女
起碼 唔好令佢地好似我咁撚懶
因為呢啲思想阻佢向上流
都唔係全部係窮人思想:

1. 巴菲特唔只講,做埋。出名慳
2. 劉鳴煒三年前先講過咁快就唔記得?
3/4. 以我所知呢個真係真係無有錢佬講過
5. 話讀書緊要嘅富豪多到數唔到
6. 都有有錢佬講過,不過無咩說服力就真嘅
1. 窮人嘅慳 同有錢人嘅慳 係有所不同
5. 窮人眼中嘅讀書只不過係賺錢嘅工具
有錢人眼中嘅讀書係求知識 豐富自己內涵
咪又係想老豆耕田,仔享福
其實我都有提過,係睇書,
睇書除左一啲知識嘅增長,
更重要係比小朋友知道,個世界好大,吸引佢地主動去睇更多書。
睇得多,知道嘅嘢多,出到商場工作,比較容易得到比人賞識嘅機會。

睇書需要幾多錢?我相信普遍應該 Affordable,Worst Case 可以去圖書館借,
係睇下父母有冇心嘅啫,唔係冇可能,
我老豆就係咁,讀書唔多,做街市,
但佢睇得多書,可以有條理地同我分析講道理,
令到我覺得睇書會令個人變叻,
唔敢講我好聽明,但起碼睇書比我嘅知識晌事業上幫到好多。

唔係話唔比你怨,
但你個分析家下傾向將問題歸咎於父母嘛,
窮人思想係由父母形成傳到下一代,令下一代無法擺脫厄運嘛,
呢個係你嘅論點嘛

但問題係,我覺得你個論點唔準確嘛,所以咪同你討論囉,
我上文都有講過,窮人同有錢人晌好多習慣同思想上其實都好相似,差異冇你想像中咁大,
反證左其實好多諗法唔係窮人獨有,擁有呢類諗法嘅人可以好窮,亦可以好有錢,
所以兩者冇直接關係,

每個人嘅成功失敗最終都係睇佢自身,
袁紹可以失敗,曹操反而異軍突起,
分別在於價值觀同待人處事,
呢啲嘢你可以透過睇書,同埋認識多啲人去累積,
呢啲嘢好個人,唔係完全父母責任,
唔係想屌你,
只係想你早啲擺脫所謂嘅父母影響,所謂嘅命運,
開開心心做人而已
係香港咁嘅社會,唔投資,(正正經經)找份工就等於正正經經認輸囉。
雖然唔一定賺錢,但是日子久了加上經驗累積一定會有所得著。

利申:小弟就是過來人
首先,我想指出樓主果六點唔一定係窮人先會咁諗
第二,好多有錢佬微時就好慳。你不能只睇佢有錢果陣
第三,讀書就係讀書,讀書係重要無庸置疑。讀來做係咩係自己決定。總之一定唔只窮撚會叫自己仔女讀好書
你覺得你好成功?
唔關窮事啊,呢D老一輩思想咋嘛
有冇覺得睇邊類書係比較好
應該睇自己識既專業, 增強現有能力
定係擴闊眼界, 睇唔同種類既書呢?
其實最緊要建立興趣,
每個人都有偏好,
有人鍾意科普,
有人鍾意經濟工具書,
睇你自己,冇得迫,
但最好睇多啲外國嘅嘢,
比如,如果你鍾意地產,
其實外國嘅系統點運作呢?
佢地點解要咁運作?
對比下香港,咁你就容易有嘢袋,
同埋,睇外國文化歷史社會唔係因為祟洋,
而係你永遠唔應該排除有朝一日你會出國搵食,
比多條路、機會等自己去選揀

我自己鍾意睇人物傳記,
學下人地點樣晌某啲關口做抉擇,
點樣去平衡生活同事業
屋企唔算窮,但由細到大吖媽都係同我講大個要比晒份糧佢
你係咁啫,我唔係

都係培養番興趣先
agreed, but outlier*
多謝指正
巴菲特最出名就係價值投資,唔會為左慳而忽視內在價值
窮撚可能為左慳機價而揀部$2500既二/三級能源冷氣機,巴菲特為左慳電費而揀部$3500 既一級能源
兩者都係慳,但結論好唔同

感同身受,最後讀五年借得嗰4萬,諗起都抌春
好認同你嘅講法,
就好似我個廢老豆咁,
睇電視見到啲大明星仲未生仔,
就笑尻人地冇仔生、蛋都唔生隻又剩,
我心諗「你個廢老冇L用就唔好學人生仔啦!」。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞