嚴選五套最愛末來科幻片

359 回覆
15 Like 0 Dislike
講左咁耐都冇佢?
Stranger things 係幾好,幾日煲晒
Gattaca Ethan Hawke Uma Thurman Jude Law
竟然得一個提the matrix

硬係覺得matrix個idea到喉唔到肺,同埋似科幻包裝既哲學片多D

同意
竟然得一個提the matrix

硬係覺得matrix個idea到喉唔到肺,同埋似科幻包裝既哲學片多D

同意

其實大部分科幻片都係以科幻題材做載體,表達唔同idea。可以係愛情既某個面向(e.g. part of Fringe),亦可以係哲學既思想(e.g. 攻殻,Westworld) ,亦有啲係單純既感官刺激。
所以以前好似見有人講過,覺得一套稱得上科幻片既,應該係要表達到嗰樣科技對人類社會、道德、思想上帶黎啲咩既想像同可能性。
Sorry 1999

推介

多謝巴/絲? 係咪都係講未來嗎?

講複製人 唔知算唔算未來

以前明珠成日播 好正

https://zh.wikipedia.org/wiki/%E5%A4%A7%E9%83%BD%E6%9C%83_(2001%E5%B9%B4%E9%9B%BB%E5%BD%B1)

手塚治虫

呢套細個睇過 果時已經覺得好正
點少得大友克洋。

點少得大友克洋。

我都諗緊點解無乜人講阿基拉

連近排最hit既westworld都無乜人
Black mirror
I robot
tron , 新個套

樓主套2077都唔錯

AI

22世紀殺人
mad max 都算?

回到未來
留名
勁鐘意睇科幻片
星際啟示錄根本係親情片黎
最尾父女重逢睇撚到流晒馬尿

多謝巴/絲? 係咪都係講未來嗎?

講複製人 唔知算唔算未來

以前明珠成日播 好正

呢套同2077都幾鐘意,可能鐘意全人類被人欺騙既設定
Interstellar大力推介
Interstellar大力推介

喺apple music 聽埋ost, Hans Zimmer極出色作品,浄聽都感受到套電影嘅張力

我已經不能自拔
有冇巴打睇過一套科幻片講
有位科學家約左自己條女點知遲到,
去到約會地點條女比人用刀殺左。
科學家好傷心,跟住研發左個時光機,想回到過去,但番左幾次都救唔到。
當再用時光機時,點知就去左未來。
第一次去到未來係一個好先進既地方,跟住科學家再用時光機,點知去到更遠,而去到既世界,好似係個月亮半毁滅左,仲要成個世界無哂科技,再加上比外星人入侵!

求問!有冇巴打記得叫咩名
點少得大友克洋。

我都諗緊點解無乜人講阿基拉

連近排最hit既westworld都無乜人

佢另一套作品,老人Z都好睇
留名
回到未來
科學家好傷心,跟住研發左個時光機,想回到過去,但番左幾次都救唔到。
第一次去到未來係一個好先進既地方,跟住科學家再用時光機,點知去到更遠,而去到既世界,好似係個月亮半毁滅左,仲要成個世界無哂科技,再加上比外星人入侵!

The Time Machine

科幻經典

上個星期先重溫完

Chinese Odyssey Part Two: Cinderella?
講左咁耐都冇佢?

其實呢套嘢真係要講
對唔住我劇透都要講
係應該全香港人都要睇

言論自由既地方
係不能夠以言入罪

就算係我諗住做講會做
但係始終未發生既就係未發生

你話亂講嘢會煽動群眾
如果市民
係有公民責任
係有正常智力水平
根本冇可能影響到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞