嚴選五套最愛末來科幻片

359 回覆
15 Like 0 Dislike
留名
1.雲圖
2.星際啟示錄
3.Edge of Tomorrow
4.The Martian
5.Prometheus

留名
留名

係未來但唔知係咪科幻

看圖估戲名

Children of Men,好好睇

經典
星際啟示錄真係好好睇好精彩
竟然得一個提the matrix
完全係經典中既經典
星際啓示錄冇得輸, 睇到喊
留名
Contact (1997)

Interstellar個男主

呢套都好正,個女主角對探索外太空嘅堅持令我印象深刻

呢套正式係遺珠,個人覺得好正。原著小說由天文學家宇宙學家Carl Sagan 所寫,裏面好多慨念,喺90年代嚟講非常有創意。例如:外星人同地球人溝通嘅方法…

Agger
講sci-fi居然個個捧Stranger things 但無人提Fringe, X-file,連近期大熱Westworld 都無
推薦兩套冷門嘢先
A scanner darkly
呢套奇洛李維斯有份,而且係改編 Philip K. Dick作品

Predestination
呢套睇完明哂之後會好過癮

另外巴打如果係科幻迷,唔介意睇漫畫架話,推薦你木城幸人同貳瓶勉嘅科幻漫畫,木城幸人嘅銃夢比荷里活電影化啦,就嚟有得睇,另外貳叔漫畫嘅世界觀非常創新,唔好錯過

Agger
講sci-fi居然個個捧Stranger things 但無人提Fringe, X-file,連近期大熱Westworld 都無

劇都計
如果劇都計,Fringe真係係我心目中第一
回到未來三部曲冇得輸

Matrix後面打蜘蛛同避子彈感覺好膠,另一個失敗係女主角好醜好難投入

係未來但唔知係咪科幻

看圖估戲名

Children of Men,好好睇

睇過,幾唔錯
1. Interstellar
4)AI人工智能

好感動

火星上種薯仔

呢套本書精彩一百倍!
一定要睇書!!

硬係覺得matrix個idea到喉唔到肺,同埋似科幻包裝既哲學片多D
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞