嚴選五套最愛末來科幻片

359 回覆
15 Like 0 Dislike

呢套好唔得。

絲打睇戲嘅著眼位同巴打唔一樣,
我會同女朋友一齊睇,可能佢鐘意

如果齋。睇 scarlett johansson 既話我寧揀 lucy 甚至得把聲既 her。

island好過lucy
lucy眼高手低到好得人驚
十年

1)星際啟示錄 / 星際效應

全套戲兩個幾鐘節奏緊湊無悶場,內容非常科幻但合晒邏輯,其中有親情有愛情有說教加科學知識,結局唔草率收得靚之餘亦有俾觀眾自行補完嘅空間;片中演員演技好令人好投入,男主角、男主角個女,男主角阿爸、女主角阿爸甚至個機械人都好得,唯一美中不足女主角,係好靚好吸引但有少少格格不入。

呢套真係好好睇

個故事好睇
不過講到之後四維甚至五維空間果part覺得個導演冇乜想像力
好似人幻想外星生物會係地球生物番版咁

anyway, 我都覺呢套係必睇
GATTACA
没有之一

呢套都好睇,不過嫌佢太勵志,覺得唔夠現實
2)2001太空漫遊

呢套真係冇得頂。

呢套科幻加藝術,係我心目中第二位

太空漫遊
器度之大 前冇古人後冇來者

btw, 好奇問下排第一係邊套
lm
講左咁耐都冇佢?

我都鍾意
故事好簡單 個意思好深遠
科技幾進步可以控制一切甚至預知未來
人性都仲係同盤古初開果陣一樣
a clockwork orange

發條橙冇咩巴絲支持

發條橙基本上係史上最正 不過同科幻冇乜關係
我心中第一位攻殼,電影同tv動畫都係一流
好多人借科幻講哲學講靈魂,講得最深入又易明一定係押井守

押井守係大師 用腦睇同埋唔用腦淨睇畫面都係享受
blade runner

有無人記得由頭到尾係間木屋
男主角係永生不死 做過耶穌
個套都唔錯但唔記得叫咩名

睇過但唔記得名,我叫個耶撚朋友睇,佢睇完有啲反感話劇情荒唐

Btw,入面講主角係永生人,但個事跡唔止係耶穌,仲係釋迦牟尼同其他地方嘅神…

The man from earth
同12 angry man 一樣淨係吹水
不過劇力超勁 睇到好肉緊

man from earth 類似故事好多國家古代神話都會有
果時睇幾好睇
故事主角如果對住依家呢個時代ge人又有唔同反應
拍個2017版應該幾有趣
大致追完post 未睇過想睇有雲圖,moon
a clockwork orange

發條橙冇咩巴絲支持

講起發條橙,推薦你睇Zodiac
唔係科幻,係寫實戲base on真人真事
好似係fight club個導演拍
睇果時冇乜感覺,睇完先知味道
大致追完post 未睇過想睇有雲圖,moon

雲圖果種拍攝手法真係幾新奇

另類選擇 雖然好on9但細個時睇幾鐘意

成日睇明珠台

細個好驚睇呢套

發條橙冇咩巴絲支持

講起發條橙,推薦你睇Zodiac
唔係科幻,係寫實戲base on真人真事
好似係fight club個導演拍
睇果時冇乜感覺,睇完先知味道

未聽過,weekend搵黎睇吓先
多謝清推介 得閒睇晒各位嘅推介先

張Poster咁撚柒係點搵番黎?

巴打貼張靚嘅黎比較吓

張Poster咁撚柒係點搵番黎?

巴打貼張靚嘅黎比較吓

係正係吸引
雲圖我覺得有d眼高手低
Interstellar真係感動唔到我
但平時睇一般電視劇都會易眼濕濕
覺得吹太大

同埋interstellar套戲條橋又無咩特別
反而火星任務講係火星點一個人生存度又幾過癮
martian好睇過interstellar啦
Interstellar真係感動唔到我
但平時睇一般電視劇都會易眼濕濕
覺得吹太大

同埋interstellar套戲條橋又無咩特別
反而火星任務講係火星點一個人生存度又幾過癮

感覺你係師拉一名
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞