嚴選五套最愛末來科幻片

359 回覆
15 Like 0 Dislike
ex machina 都好唔錯。
1)星際啟示錄 / 星際效應

全套戲兩個幾鐘節奏緊湊無悶場,內容非常科幻但合晒邏輯,其中有親情有愛情有說教加科學知識,結局唔草率收得靚之餘亦有俾觀眾自行補完嘅空間;片中演員演技好令人好投入,男主角、男主角個女,男主角阿爸、女主角阿爸甚至個機械人都好得,唯一美中不足女主角,係好靚好吸引但有少少格格不入。

呢套真係好好睇
Interstellar
雲圖
阿凡達
Rise of the Planet of the Apes
The Hitchhiker's Guide to the Galaxy
超人類卓比 (哩個導演三套戲都好睇
留名
講英美劇sci-fi 點都要介紹近期鍾意既black mirror 三個series 每個series最多6個episode 每個episode都唔同topic 但個主題都係離不開未來科技同生活既矛盾

電影既話 back to the future 1 2 3冇走雞 仲有mad max系列
呢套 Until the End of the World 對我黎講印象深刻,吸引我既先係電影裡既 soundtracks。

呢套好睇,男主角無緣無故被選中幫高智慧女機械人作圖靈測試, 點知原來有其他內情…

聽朝即搵黎睇

唔睇影評完全唔明

第一次先唔好做功課睇一次,睇完有乜唔明再睇影評,睇完影評再睇多次又會係另一種觀感。

多謝溫馨題示,睇電影如果事前知太多會影響觀感

仿80年代科幻懸疑美劇
我覺得劇本好過好多近年既科幻電影

有啲怕要追劇…我會推介俾鐘意追美劇嘅家姐睇

暫時得第一季共8集
一集4x分鐘
其實都只係等於三套2小時電影既時間

頭三集節奏慢D
第四至第八集都好正
講英美劇sci-fi 點都要介紹近期鍾意既black mirror 三個series 每個series最多6個episode 每個episode都唔同topic 但個主題都係離不開未來科技同生活既矛盾

電影既話 back to the future 1 2 3冇走雞 仲有mad max系列

Thanks!
細個冇睇過回到未來,
好多次想一口氣睇返,
但真心覺得入面角色嘅造型好old school

推介

多謝巴/絲? 係咪都係講未來嗎?

講複製人 唔知算唔算未來

回敬絲打一套「逆世界」,YouTube 都有全套,科幻加愛情,應該啱妳

Thanks!
細個冇睇過回到未來,
好多次想一口氣睇返,

香港版Netflix有哂三集
開acc可以免費試睇一個月
有得dl offline睇
留名
[quote]1.雲圖
2.Interstaller
原諒我睇戲少

1/2. Interstellar/太空漫遊
3. 雲圖
該睇嘅你都差唔多睇哂

呢套好睇,男主角無緣無故被選中幫高智慧女機械人作圖靈測試, 點知原來有其他內情…

係咪講個有錢佬請佢去佢屋企一邊住一邊test果套? 個老闆整隻AI出黎做性奴

係咪講個有錢佬請佢去佢屋企一邊住一邊test果套? 個老闆整隻AI出黎做性奴

點止一隻
[quote]1.雲圖
2.Interstaller
原諒我睇戲少

1/2. Interstellar/太空漫遊
3. 雲圖
該睇嘅你都差唔多睇哂

唔係嘅,仲有啲45678位嘅都好值得睇,樓上巴打都好多正嘢介紹

Thanks!
細個冇睇過回到未來,
好多次想一口氣睇返,

香港版Netflix有哂三集
開acc可以免費試睇一個月
有得dl offline睇

好𡁜,一個月可以睇好多套
Interstellar
雲圖
阿凡達
Rise of the Planet of the Apes
The Hitchhiker's Guide to the Galaxy

猿人爭霸戰我等緊最終章,好心急,不過好似要等到17年尾
留名
Interstellar 同 AI 都非常 agger
其實科幻片真係好好睇

電影黎講

創作劇情有成 100年 創作歷史
可能電影劇情有啲樽頸

但係建設世界觀真係有好大既發揮空間
因為近 20年 電腦特技成熟
基本上已經乜都做到
攻元2077係我睇過其中一套最伏既片, 悶到訓著左
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞