嚴選五套最愛末來科幻片

359 回覆
15 Like 0 Dislike
今晚睇雲圖先

冇人貼圖
其實又唔完全係科幻片
不過一定係我睇過最好睇既電影
留名
咁多業都冇 Star Wars
咁多都冇 Star Wars

入唔到大家心目中嘅五甲所以冇人提,
不如巴打講吓你心目中嘅頭五位
我心中第一位攻殼,電影同tv動畫都係一流
好多人借科幻講哲學講靈魂,講得最深入又易明一定係押井守

大都會 :
德國黑白片 ,對未來既構想非常前衛,依家睇返都唔覺過時 ,甚至星球大戰都參考佢(懸浮汽車、3po 造型)

2001太空漫遊: 太經典唔多講

回到未來

Her :同科技談戀愛,反思人類同科技戀愛上既價值觀

Star Wars episode 4 :
當時科幻片唔入流,觀眾認為偏門電影,科幻片冇咩意義(就好似我地覺得賭城風雲咁) 但星球大戰改變左成個電影生態 令到科幻片得到重視,仲定義左好多野(例如:激光係 蕉蕉 聲)原力 概念 係之前所有電影都冇既野

大都會 :
德國黑白片 ,對未來既構想非常前衛,依家睇返都唔覺過時 ,甚至星球大戰都參考佢(懸浮汽車、3po 造型)

2001太空漫遊: 太經典唔多講

回到未來

Her :同科技談戀愛,反思人類同科技戀愛上既價值觀

Star Wars episode 4 :
當時科幻片唔入流,觀眾認為偏門電影,科幻片冇咩意義(就好似我地覺得賭城風雲咁) 但星球大戰改變左成個電影生態 令到科幻片得到重視,仲定義左好多野(例如:激光係 蕉蕉 聲)原力 概念 係之前所有電影都冇既野

今晚睇雲圖,聽晚睇HER
心目中5強

1. Arrival
2. Aliens (James Cameron)
3. Donnie Darko
4. 2001: A Space Odyssey
5. Solaris
未來報告
仲有一套個主角 爬城市條梯
點知出面係世界盡頭定走唔出去
好舊既戲
留名有戲睇~
未來報告
好舊既戲

dark city
未來報告
好舊既戲

True man show?
未來報告
好舊既戲

dark city
應該係
12馬嬲

男主角點做都改變唔到事實

另類選擇 雖然好on9但細個時睇幾鐘意
你要搞笑定邊種?

The time machine(1960) 好好睇,有翻拍版(2002)但無原版精彩。

另類選擇 雖然好on9但細個時睇幾鐘意

成日睇明珠台
呢套大友克洋版大都會有無人睇過?
覺得勁好睇,動畫又靚
佢用左d電影郁cam既手法落去動畫度
睇到我o哂咀
不過結局好sad

大都會真係好撚正
星球大戰前傳系列三部曲,小弟心目中的經典。另加攻元2077,普羅米修斯
2)2001太空漫遊

呢套真係冇得頂。

呢套科幻加藝術,係我心目中第二位

無任何説話都令你好投入

呢套真係唔識欣賞
一開頭嗰半個鍾係度睇d monkey 唔知做咩春
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞