[DSE化學2018]同學準備好DSE CHEM未? (3)

772 回覆
11 Like 2 Dislike
過咗聽日可唔可以開估
無話開唔開估
背後涉及唔少phy同數野
你上大學讀physical chem先睇都未遲
寫返個heat字真係差好多咩
no need
C2H6O -2
C2H4O2 0
點解hcl ch3cooh佢地個h+ mole 一樣(同volume同conc)
同naoh react 個 temperature會唔同
係喎!
C2H6O + H2O -> C2H4O2 + 4H+ + 4e- x3
Cr2O72- + 14H+ + 6e- -> 2Cr3+ + 7H2O x2
兩個C每個+2 total+4
4 & 6 LCM
係咪題目比啲數用咩sig fig 就用幾多?
yes
一般而言3 sig fig左右
Arrhenius' equation 冇OUT-SYL
所以2017 第11條 佢題目比pH=2.4 同埋Kc= 8.0 x10^8 兩個數
咁我下面計ratio就要用2 sig fig ?
則係我計到49763:1
要變做50000:1?
邊個話條equation out syl
講緊Ea大小 對Temp升跌 vs Rate既影響力out syl
constant數可以任意sig fig
果題你可以照寫49763
雖然你round到50000都比分
咁邊種數要跟?
要求準確計算既數 通常係titration 特別係計average V果時
其實又唔洗咁驚 大部分情況都會比你多少一個位 唔好太過分ok
如果睇graph果d通常ans接受一個幾大既range
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞