[DSE化學2018]同學準備好DSE CHEM未? (3)

772 回覆
11 Like 2 Dislike
加OH-:
RCONH2 -> RCOO- + NH3
加H+:
RCOO- + NH3 -> RCOOH + NH4+
加anti-bumping granules既作用答ensure steady boiling得唔得
yes
建議你跟返marking
2013 LQ1
Polymer repeating unit 幾時有n 幾時冇n
repeating unit無n
draw the structure of polymer先有n
btw今日同聽日問問題都會10pm截數 大家早d休息 敬請留意
仲未睇final reminder既同學快d睇返
https://www.youtube.com/channel/UCPE9pbWdjviOfSWRn9V2kRQ
thx
我想問下咩時候一定要寫state
巴打可唔可以講下2014 p1 q11 唔係好明bi點計出黎
請問後面嗰個方法有咩限制?
enthalpy change一定要
其他果d一般都唔洗
我唔敢同你講實全部唔洗寫 建議識就寫埋
2H2O + SO2 -> SO42- + 4H+ + 2e-
VO2+ -> X
因為講明SO2:VO2+ = 1:1
代表reduction of 1 mol VO2+ require 2 mol e-
hence ON of V decrease by 2 (+5 -> +3)
V3+
明白了! thanks
基本上無
係可能數學d 睇你本身熟邊個方法
請問白色沉澱係咪無色沉澱?
有條問題問我K+,Mg2+,Fe2+,Cu2+邊隻加NH3會出有色沉澱
但我唔知白色既Mg(OH)2算唔算有色沉澱
白色就白色
無色係透明
thx
請問亞硫酸係咪弱酸?
同埋HSO4-中文正名係咩?
溫到鹽基度嗰到話H2SO4於水中離解會出呢舊HSO4-
不過冇俾名
yes
硫酸氫根離子
Check卷個陣check咩好?

自己操卷做淨30-40min 想check卷都唔知check咩好
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞