[DSE化學2018]同學準備好DSE CHEM未? (3)

772 回覆
11 Like 2 Dislike
NH3溶左落水度
NH3(g)少左 > 瓶內氣壓下降 > 倒吸水
寫hydrogenation最正確
睇下marker到時會唔會隻眼開隻眼閉囉
印象中係 2Y <-> 3X + Z
kc = 0.48 M^2
牙sir會唔會挑戰99%?

因為我諗唔可能100%

你咁多年最高%係?
Photosynthesis 個題寫咗solar energy to chemical energy有無分 google話係light energy to chemical energy
更正確係within specific spectrum of light...

Solar energy 係太陽能。唔清楚啵
不嬲都過90% 一般around 95%
最高96定97%
應該無100%啦 要寫字解釋既卷正常都唔會100% 呢一刻HKEA都未有marking
上年我對完你份卷一二答案 成個人都輕鬆曬
有冇人有卷睇睇
Paper 2 如果得 7成 mc 錯4題仲有冇機會星到
字眼上唔係咁合理
solar energy係講energy source時用
light energy係正路寫法 你IS都係咁學
睇marker鬆唔鬆手
Aspirin + NaHCO3個題點解會becomes colourless solution?我大包圍寫哂form salt, co2
講起寫字諗起卷一最尾果條Na2O Al2O3 SO2
要點答?
我寫晒佢地既方程加少少文字解釋就算
唔知要點答
佢同人講過無100%
不過除左maths好似無聽過其他科有100%存在
雖然未知咩分
但要多謝啊sir先
啲片幫到我好多 平時又肯答我啲問題
今日都叫盡力用到你教嘅嘢
Thanks a lot
5*今年預佢around 80%
好智障 MC 二題incorrect 同correct 調轉
加NaOH 加HCl eg Na2O react with HCl, pH of solution deceases, showing alkaline property of the oxide + eqt 我係咁寫 之後成題最尾加多句 ionic oxides are basic oxides, covalent oxides are acidic oxides, Al2O3 is amphoteric
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞