[DSE化學2018]同學準備好DSE CHEM未? (3)

772 回覆
11 Like 2 Dislike
100 % exam
唔知靠sba拉唔拉到上去

佢題目本身Y axis已經係concentration
比V係陰9你
唔敢講
其實咁樣好唔準確
因為C10H14 太多可能性

但又因為今次題目想考你enantiomer
所以或者都會比分
但我平時教都係叫同學仔堅持
答一個冇人扣到你分既答案
今日出solution
過兩日拍題解

如果calorimeter個題,用let m, c然後無計到mc/C出黎,直接係計heptane既時候約左佢,一樣計到答案,有幾多分?
另外Ca(OH)2 and NH4Cl 個圖可唔可以用gas syringe唔用upward delivery? (gas syringe唔係咩情況都用得既咩又可以度volume)

我上面個答案咪就係咁

係,基本上係gas 都可以咁
邊度
呀冇野啦sor, 應該係唔只一個答案(?)
我轉左個branch出尼就methyl
而家開始
我會先做section A and C

有機會最後會拍低埋個解題 (MC + LQ)
之後放返上我個channel
不過通常機會都微
係唔只一個答案
paper 2有一條問
methanol convert to ethanoic acid 既equation
片入面會唔會有真卷睇下
paper 2 section A

b iii 其實唔sure
要寫out syl 野就好簡單
所以我都估下in syl 既話點推

答案僅供參考
如有錯漏,煩請提醒

1aii一定要寫埋Ea個位?
未必
因為題目得2分

我認為
1分條線既shape
1分比2條axis
thx 另外你覺得essay 點先寫到四分point?

我個陣寫左好似16年個條LQ咁 講明個polymer chains have different length so n vary。

多謝你我今晚會睇你solution,希望可以過95%。
in syl我估會係 CH3OH + CO → CH3COOH
因為textbook有教carbonylation of methanol
我頭先都有查書
搵唔到有呢條式

我知可以加CO (g)
我上面都寫左

不過4分其實都唔知寫咩好
唔好意思我 我比較有少少要求
啱啱先整好paper 1 LQ solution (前後攪左五粒鐘)
依家大夜 聽日12pm upload比大家
可唔可以up 埋卷
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞