[DSE化學2018]同學準備好DSE CHEM未? (3)

772 回覆
11 Like 2 Dislike
漏單位 molamoal
自膠左ch2chcoch3
但無double bond wor
我都諗左好耐呢個,但佢少左4個H﹐又得一個O﹐用ring係砌唔掂MS果d fragment
只有double bond可以解到27 果條peak
X係H2C=CHCOCH3
Y係butanone

X可唔可以係methylcyclopropanone
mc錯8 最高level幾?
24點解係c?
NH3弱鹼唔能夠完全電離
1mol NH3釋出的OH-唔係應該比NaOH少咩?
要完全中和HCl 咪要更多mol既NH3
Paper 1 water of crystallisation 個n係幾多
949xx J mol-1
paper2超趕
...
NH3既[OH-]唔係固定
NH3電離係可逆反應
只要[OH-]持續減少
佢就會電離多啲OH-去反應
直到反應完為止
mc 第一條唔係evaporation同distillation都得?
但係evaporation同distillation出既係粉
crystallization出既先係好既crystal

最適合係B

利申 揀A
係喎 諗少咗
29/36
希望有5
我得28/35
但係crystal要第好耐wo
po上黎定下我驚ok?
+95.0 kJ mol-1
點解17 (3)啱嘅
唔係10°C 同30°C嘅水都有same PE
so average distance 無多到?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞