[DSE化學2018]同學準備好DSE CHEM未? (3)

772 回覆
11 Like 2 Dislike
或者咁講 一d common既polar bond / non-polar bond本身係要知
common non-polar bond基本上得C-H同P-H
但之前16年PP佢話C-H bond 係polar
用dse既野根本就無證據證明佢有double bond
我明佢要分高低,但條題目根本唔合理,我企硬話佢無double dons 佢都吹我唔腳脹
我都諗過係咪overlap, 但條peak 又sharp ,所以就無繼續諗overlap

佢闊返小小我晨早做完check 卷啦
用dse既野根本就無證據證明佢有double bond
我明佢要分高低,但條題目根本唔合理,我企硬話佢無double dons 佢都吹我唔腳脹
我都諗過係咪overlap, 但條peak 又sharp ,所以就無繼續諗overlap

佢闊返小小我晨早做完check 卷啦
唔關事 sure係化學事實就OK
我當年答C-H non polar 你解得通照比滿分
睇佢C4H6O 一係要有C=C bond 一係cyclo
再睇返佢MS 如果cyclo既話斷唔到43同55既pattern
所以焗住係C=C
同埋呢 C=C bond個peak本身係好唔明顯 所以好多時係你deduce到一半先發現佢要有C=C而講返出黎
依家X都幾肯定係But-3-en-2-one
google完個boiling point同molecular formula都同份卷一樣
至於個infrared spectrum
有d同dse份卷都幾似
e.g.
都係好難睇到C=C bond
有d就分開兩條peak易睇d
e.g.
唔知eaa會唔會cancel
可以肯定既係 舊野一定有C=C bond
無講size
No.of electrons都得
應該唔會啦
呢樣嘢係落到場考都知係靠deduction,以前老師又教過係by deduction
唔明點解係questionable
無啦 答咗polarity
2016好似兩個都比
算啦,點都好
唔該你既解答,祝好運
今日staff development day
冇卷
Mc本身做落以為ok
點知對咗錯10題
唔敢對lq
Paper2 an chem兩大part都做唔到result
今年應該無一科升到分了
又唔洗咁負面既
我敢講 呢份卷 cutoff無乜可能高過上年
same here
做落以為都ok 得幾條唔sure 結果錯左成12題
phy chem兩科predict 5 睇怕兩科都要降grade
Mc本身做落以為ok
點知對咗錯10題
唔敢對lq
Paper2 an chem兩大part都做唔到result
今年應該無一科升到分了
又唔洗咁負面既
我敢講 呢份卷 cutoff無乜可能高過上年

你收到卷未啊 paper1b
我本身考前睇咗好多巴打你嘅解卷都明明哋
Check卷果陣望到份mc 同lq都感覺上大致識做晒
Lq無對 唔知係咪我自己自我感覺良好
Paper2 check卷果陣都以為正路嘢
做到an chem計數計咗10-15分鐘都計到over咗佢本身嘅mass
之後跳咗做後面 我之後佢有c=c但個紅外光譜又無顯示 無寫落去
Sba 幫到你
我maths又係咁 考完lq aim5**
對完mc 得返5-5*
Phy溫唔切直接abs咗
Chem 本身aim5 考完paper1 aim5**
做埋paper2有5*已經好開心
對完mc有5已經偷笑
Sba有一次我做前一日通頂
Overall得80%
Fml
所以點解話唔好對卷
phy直接abs左咁癲
依家得返科m2 都唔想溫了
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞