[DSE化學2018]同學準備好DSE CHEM未? (3)

772 回覆
11 Like 2 Dislike
跟據搵到既suggested solution
1A有34 1B應該大約74-76 2應該36-37 SBA應該最少有80-85 (舊年考個陣SBA有88)
如果我當比人扣多三至四分 會唔會有margin拎到**
今年再炒就真係食得屎
真心緊張成績

Enantiomer 個條 咁畫有冇分?
有冇mc 1b卷呀巴打
Li兩粒最外層好似都得?
之前marking 好似比
上年我個師姐p1 得104 p2得31都5**喎
仲要今年同上年差唔多
如果mc錯9題
Lq有八成半
Paper 2得十幾分
大約咩grade
難啲
有無人有paper 1B題目?

如果calorimeter個題,用let m, c然後無計到mc/C出黎,直接係計heptane既時候約左佢,一樣計到答案,有幾多分?
另外Ca(OH)2 and NH4Cl 個圖可唔可以用gas syringe唔用upward delivery? (gas syringe唔係咩情況都用得既咩又可以度volume)
同問 可唔可以share??
paper 1b同2睇過個ans大概有8成左右
比份mc拖低哂
另外有無第13題既題目睇下
我記得佢比mol數要除返個volume先計到conc. 再用conc計Kc 唔係直接比conc
定係我記錯野
你指尾二嗰題? 佢y軸真係比左concentration
Thank you ching, between 4b(ii) 好似唔啱
唔該哂巴打 paper2應該有27-29左右
係啊計錯哂啲數
佢幅圖個y axis係concentration喎
yes
有無人可以share份卷
Retake 冇sba應該點計?
其實我做完份paper 1b
真係覺得係淺

好多平時伏你既地方都冇左
好似例如
上面有同學講eqm 咁

organic conversion 兩步就搞掂

d計數冇limiting

一陣返去做埋paper 2
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞