[DSE化學2018]同學準備好DSE CHEM未? (3)

772 回覆
11 Like 2 Dislike
將海水加熱
如何判斷海水成為飽和溶液從而可進行結晶法?
用玻璃棒末端沾起一滴溶液 如果液滴快速生成固體/變得混濁 表示已達飽和
thx
到底係m/z定m/e
Paper2 An chem Permanganate index洗唔洗溫埋?
m/z
no need
想問redox titration 個啲題目點樣分某啲ion 既顏色會唔會遮咗其他ion 既顏色?例如2017 an chem colour change 個題點知加一滴excess KMnO4 會遮咗原本Fe3+ 既黃色?[Fe3+]應該>>>[MnO4-]?
其實要識自己諗 佢last果下excess左一滴KMnO4會令成杯野變色
要記住titration一定要有明顯既end point color change 如果你個變色唔明顯/唔係一滴即刻變色 咁個titration就唔會準
趕得切up埋In chem An chem提醒
講返elective有邊d野會常考 大家考前可以望兩眼

In chem試前分析
https://youtu.be/6us7A4Bwsks

An chem試前分析
https://youtu.be/w4IdvQHFckE
明白 都係要靠臨場 唔該曬!
Core 有冇分析
core未必啦 內容太闊 講唔曬
transition metal 個ecs係咪都要背曬
淨背顏色係咪唔夠
仲要17 cutoff低左
18年要拎3/4分卷分別大約要幾多分左右
想有個參考 (當然會盡力拎曬啲分)
上次拎5今次好想有星 mc lq elective 分別要拎幾分先有
ecs可以唔背 佢都唔會點出要背ecs先做到既題目
有記到會比較有具體概念知道strong weak咁解

顏色記common case ok

好難答你cut off因爲每年可以有幾%上落
lv4通常係around 60%會穩
睇難定易 lv 5* overall 79-84%都試過
正常程度average 82% 左右
都要識
通常加acid / NaHCO3 食左個catalyst
做測定銅氧化物實驗式
點解要燒晒啲煤氣?
vanadium 同manganese 要記哂咁多個o.s.?
積得太多會爆
唔洗既 常見果d ok
冰水係physical
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞