[溜冰] Evgenia Medvedeva 綜合討論區

896 回覆
15 Like 26 Dislike
我覺得上面國藉影響係
(1) 傳統花滑強國如你想講有影響力
(2) 做評判都多D
(3) 評判之間都分派, 例如俄系, 美系, 同系大家互捧

咁香港咩都唔係, christy PCS/GOE呢D靠裁判打分的項目一定吃虧
將佢的成績同D世界冠軍比係唔現實同唔公平, 其實見到佢keep住進步都已經好好
睇完你地咁講,花樣滑冰政治味道都幾濃厚下
公平D講,其實我幾睇好梁懿保持水準繼續努力,好有可能成為第一位花滑香港代表
但佢話想以攞牌作為目標睇你哋咁講機會都好細。
你係咪想指國家嘅訓練系統?
其實好合理,唔止花滑,絕大部份運動都係。
你可以咁講
而且俄羅斯(前蘇聯)對花滑個貢獻都算做得多
所以裁判捧佢地啲人係好正常
我覺得上面國藉影響係
(1) 傳統花滑強國如你想講有影響力
(2) 做評判都多D
(3) 評判之間都分派, 例如俄系, 美系, 同系大家互捧

咁香港咩都唔係, christy PCS/GOE呢D靠裁判打分的項目一定吃虧
將佢的成績同D世界冠軍比係唔現實同唔公平, 其實見到佢keep住進步都已經好好
睇完你地咁講,花樣滑冰政治味道都幾濃厚下
公平D講,其實我幾睇好梁懿保持水準繼續努力,好有可能成為第一位冬奧花滑香港代表
但佢話想以攞牌作為目標睇你哋咁講機會都好細。
你講嘅野正正就係我想講嘅
但我半夜個腦塞咗唔記得曬
而且christy leung只係個半升組嘅女單
連真正senior都唔係
可以挑戰賽成績有咁大進步已經好叻
而且攞世界冠軍個水平同佢比簡直係有幾線差距
未來四年女單個走勢會係點
真係而家點預計都唔會預計中
可以而家大眾覺得
俄羅斯女單四年後可以繼續稱霸頒獎台
因為俄羅斯女單儲備好多同實力好
但今賽季開始韓國嘅junior實力都唔差
未來有一定潛力 然後日本美國加拿大女單又可能爆到新人出黎
同埋都好睇呢四年啲裁判會唔會轉捧其他國籍嘅女單
所以我都希望christy leung可以繼續加油
唔好再生咁高 因為對跳躍可能會有影響
christy真係唔可以再高
本身佢都有D不足週問題
再高真係好難搞

呢刻佢配置難度都算好夠
最緊要係解決不足週問題
同埋再穩定D
穩定PCS就會慢上 (國籍唔靚係好難會好好, 但起碼都會加!)
然後再希望可以响B級賽執雞拎到個牌就最好

睇Bradie Tennell
佢表現力明顯都仲未得
但北美冇人
佢又咁穩定
呢次就成功執雞拎金
如果加拿大kaitlyn osmond今年唔休賽嘅話
一定未會輪到bt上位
不過佢兩個個經歷都好勵志
而家個個星期都有比賽睇
Alina又破紀錄
有奧運金牌加乘
我覺得佢GOE同PCS有少少overscore

不過佢clean了又真係勁
睇佢之前test skate表現一般
仲諗佢係咪要D時間先恢復到狀態
估唔到咁快

confidence
佢適應新計分好快

久違嘅新post
christy呢站jgp 短節目表現得唔太好
可能太想上頒獎台反而緊了
free skate再加油!
https://www.youtube.com/watch?v=f-zsGgMuVcg
前排嘅賽後專訪(英文)
原本麻麻地梅娃 轉去bo後個sp幾好
唔知點解套sp咁多負評

明明上幾季佢d表演誇張到
女單新世代睇好梨花
俄蘿莎莎千金唔足周又pre 難度高又點
韓國junior唔記得叫咩名(手腳好長)唔錯
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞