[睇唔過眼] 香港營養師學會 (少少無恥)

485 回覆
731 Like 7 Dislike
即刻出新post

Kathy 肯定睇緊呢知post

「香港營養師學會」營養師(Nutritionist)註冊Q&A

Q1. Nutritionist和Dietitian兩者都普遍稱作「營養師」,兩者有甚麼分別?香港政府有官方註冊制度嗎?

A1. 直至現時為止,香港政府並沒有官方註冊制度為Nutritionist或Dietitian進行法定註冊,任何人皆可以自稱為 營養師 / Nutritionist / Dietitian。

根據香港食物及衛生局的界定,Nutritionist 和Dietitian屬於不同專業,兩者無論在學歷要求以及執業範圍都有明顯分別。故此,兩個專業並沒有從屬關係,亦沒有凌駕性。

根據食物及衛生局提供的官方資料,Nutritionist和Dietitian兩個專業區分如圖所示 (官方提供文件轉貼):

「香港營養師學會」和一些本地的Dietitian學會一樣,是以學會/協會形式為相關執業人士註冊。故此,我們參考了英國及澳洲的Nutritionist註冊制度,為香港訂立了認可營養師(Registered Nutritionist)的註冊標準,以保障公眾健康。

Q2. Nutritionist和Dietitian有沒有統一的官方中文翻譯名稱?

A2. Nutritionist和Dietitian兩個專業的英語名稱有清晰區分,但在香港的中文翻譯則未有一個統一的標準,有些團體把Nutritionist中文翻譯為「營養學家」而把Dietitian中文翻譯為「營養師」。

根據香港政府公務員事務局政府部門常用詞彙,其採用的中文翻譯如下:

Sport Nutritionist : 運動營養師
Dietitian: 營養科主任

連結:
https://goo.gl/kaa2h1
https://goo.gl/ZiE9A8

總括來說,Nutritionist和Dietitian兩者都普遍統稱為「營養師」。

Q3. Nutritionist專業在外國的認受性如何?

A3. 西方國家例如英國以及澳洲,都有機構分開為Nutritionist和Dietitian兩個專業進行註冊。例如英國的 'Association for Nutrition' (http://www.associationfornutrition.org/ ), 以及澳洲的'The Nutrition Society of Australia'(http://nsa.asn.au/ ) 。

當中The UK Voluntary Register of Nutritionists (UKVRN) 不接受其Nutritionist稱自己為Registered Dietitian;同樣地,Health and Care Professions Council (HCPC) 、 CNHC、GRCCT 不接受其Dietitian稱自己為Registered Nutritionist (http://www.associationfornutrition.org/default.aspx?tabid=226 ) 。

Q4. 要成為「香港營養師學會」認可營養師的經驗要求是甚麼?

A4. 簡單來說,Nutritionist主要在社區工作,為健康人士(Client)服務,並非如Dietitian在醫院等為醫療目的為病人(Patient) 提供醫療。所以我們Registered Nutritionist的經驗要求並非是醫院實習經驗,而是三年在認可營養師(Registered Nutritionist)督導下的社區實務經驗。負責督導的認可營養師須每年撰寫督導報告繳交學會委員會。

Q5. Nutritionist是否只有機會在私營機構執業?

A5. 雖然大家很少見到有公營機構聘請Nutritionist,但並不代表Nutritionist在健康管理工作上的角色不受公營機構認同。例如由香港中文大學管理的「賽馬會流金匯」綜合服務中心,有聘請Nutritionist負責幫助客人調節生活習慣,進行體重管理,以達到更理想健康狀態(http://www.jcch.org.hk/eng_ver/range05_eng.php)。

Q6. 申請註冊成為「香港營養師學會」認可營養師需要先繳交申請費嗎?

A6. 無須先繳交申請費用,學會委員會會先詳細審視其資格是否符合學會的要求,再通知申請人是否合符註冊要求。審視過程無須繳費。

Q7. 提交Registered Nutritionist註冊申請需要足50頁的資料嗎?

A7. 因了解到Competency Mapping Form要求項目較多,故設定頁數上限。我們的宗旨是以50頁之內,清楚以文件資料證明申請人符合 Competency Mapping Form的每項要求。

Q8. 我大學學位主修營養學,但學位名稱與學歷要求例子不同,例如是Human Nutrition,我仍符合學歷要求嗎?

A8. 我們明白到不同大學頒授的營養系學位名稱略有不同,所以我們的宗旨是申請人大學所修讀的學科須滿足Competency Mapping Form內相關的學術要求,而不是硬性的符合學位名稱。

Q9. 為什麼要註冊成為「香港營養師學會」認可營養師?

A9. 由於現時香港對於Nutritionist專業並沒有法例監管,市民難以判斷執業者的資歷。本會認可營養師可以使用「香港營養師學會認可營養師」名銜及學會標誌。本會認可營養師的名單亦會上載至本會網頁,讓公眾人士有需要時參考。
咁佢都真係幾辣殺
巴打有無感覺中了伏
讀個degree就叫營養學家,咁讀phy叫物理學家?
屌咪撚玩啦
Q1 A1 話自己個學會係為相關執業人士註冊
小弟真係孤陋寡聞,仲以為有專業資格先可以叫執業人士
執乜撚嘢業呀,執葉就有佢份
另外,佢話nutritionist同dietitian無凌駕性
梗係無凌駕性啦
一個有牌一個無牌 dont know 凌駕what

然後其他Q&A不提也擺
根本就係自sell緊

佢又冇叫你食藥,單純比餐單同建議減到肥
減到小小就唔見 去開心食肉反彈
最後反而屌人地有問題
香港人
on9,dietitian 點會自稱nutritionist 呀kathy姐,你肯佢地都唔肯啦,整cheap晒。而nutritionist唔會自稱dietitian 係因為自道自己係呃飯食囉 整個靚名幫自己正名 講到冇凌駕關係咁,事實係dietitian 係受專業訓練,唔係就咁讀degree

依個咪就係有牌同無牌個區別
減肥唔係淨係整份野叫人有啲咩食得
減肥成個process最重要係嗰behavioral change
唔改個behavior就會好容易反彈

之所以上面位巴打減到keep到就正正因為behavioral changes

巴打好波,唔熟行之下就blame the victim
仲笑返人香港人喎
Kathy姐係偷換概念之鬼
冇法律監管係喇架喇。

其實好多行業都係咁,好似運動,調解都一樣冇法例監管,要靠自由市場慢慢去淘汰

當然市場經常都做錯決定

仲有,以而家既立法會效率, 基本上係唔會過到任何法例去監管呢d 行業。

另外大家都知政府搞邊行衰邊行, 最尾只會造就小部分既得利益者搵大錢。

我既睇法就係咁,你點睇?
嬲嬲地,去左開新post
推到俾多啲人見到

[整合] 家營 Kathy認可營養師(無牌)
https://lihkg.com/thread/619747/page/1
我都知好難先會有法例去監管到
所以我更加要開依個post
唔想俾班無牌嘅去整臭有牌嘅名聲

巴打覺得利益者=有牌嗰班?
咁而家無牌嗰班係乜?佢地無專業資格無liability 架喎,你肯定佢地嘅存在係一件好事?
推到佢仆街
幫手過隔籬post推一推 please
梗係壞事啦,呢d 臭蟲會搞臭行業個名。

利益者唔止係講緊有牌果班從業者, 更重大既利益係係"發牌機構" ,同埋認可教育機構。

最終都只會發展到小圈子圍內學說,唔會有百花齊放咁囉, 好似醫學界咁
老實講,佢教人食野只要跟足老生常談,用坊間最"健康" 既方法去教,一定唔死得人架喎,係效果有幾好姐。 只要唔係教人飲雙氧水,都冇咩大問題
佢用咩方法教就唔關我事啦
個問題係佢用認可營養師個名去誤導人嘛
即係我見你跌親要用膠布,我都唔憑依樣嘢話自己識急救架嘛
用啲呀媽係女人嘅content去扮專業喎
咪令大眾覺得個專業廢囉

依個先係最大問題
上面位巴打邏輯有問題. 假設依家出現政府註冊制度, 係將營養師制度化, 其餘不合資格人等都唔可以叫營養師, 但唔代表佢地唔可以繼續9up, 只係令佢地唔可以將自己同真正受過clinical training既營養師混為一談, 拉人地條裙cum自己隻腳. 正如依家有好多人都會係youtube教人減肥, 可能係一D大隻佬, 亦可能係一D減肥成功既人分享經歷, 但用營養師個名去教係完全唔同. 一般市民大眾唔會覺得一個大隻佬或者減肥成功者係具備科學知識, 但會合理期望一個營養師有科學知識, 但如果一個掛住營養師既名去教人減肥既人無堅實既醫學訓練, 對受教者因為減肥而帶來既健康風險係會增加.
你係指我定另外一位巴打
Anyway 你十分中point
個重點係kathy用公眾對營養師嘅期望去搵食
但係佢根本就無接受過臨床醫學訓練
醫生vs 生物學家先係正確

醫生要識急救 生物學家可以唔洗識急救

醫生要識打針 生物學家可以唔洗識打針
有無人準備開個 會計專家學會
連登 = 鍵盤格鬥專家學會
連登仔 = 鍵盤格鬥專家
pishh
睇絲打呢個comment我以為係自己打

btw根本個學會就係用黎自己認可自己
有個professor每年都要send一次email比啲學生澄清翻
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞