[睇唔過眼] 香港營養師學會 (少少無恥)

485 回覆
731 Like 7 Dislike
題外話 可能唔係好關事
上年書展嗰排facebook見到有篇報導訪問個營養師
(唔知佢係咪堅RD 不過呢個唔係重點)
話咩下午茶食炸脾好過食梳打餅
睇睇下原來佢書展有書出
唔怪得要講埋啲咁gimmicky(其實係誤導)嘅野
最慘係睇啲comment好多人都信晒
真係睇到燥
會唔會係啲咩一舊炸髀好過20塊梳打餅嗰啲on9
喺香港gimmick is king
高質嘢無乜市場
你睇吓明周vs新假期
EXACT7LY
之後HKDA有出文講:
受訪者解釋:「每一百克芝麻梳打餅只有九點五克蛋白質,達有四百四十八千卡,惟同等重量雞腿肉(連皮)有二十四克蛋白質,但只有一百七十四千卡。」一百克梳打餅相等於十八片梳打餅,而一百克雞腿肉只有約半隻雞全髀。你會一次過吃十八片梳打餅做小食嗎?當你吃炸髀時,你又會只吃半隻就收手嗎?這樣去比較兩種食物,有誤導之嫌!

係要食多啲蛋白質嘅點解唔叫人食蛋
就算食雞脾都可以係食鹵水脾而唔係炸脾
有啲人真係偷換概念最叻
又整gimmick而誤導人,真係正仆街嚟
仲要整臭埋營養師個朵
想問其實比咁多錢出外國讀係香港有無工做?聽講讀food 無錢去外國讀等於乞食
好多人都做到Nutritionist
馮盈盈自己都係 (佢HKU Nutrition 畢業)
Dietitian 就唔係
唔係喎,下面好多人撐
可能係打手

但個問題係kathy自己認可的自己
仲要起個名叫香港營養師學會
無乜道德可言
萬一出咗咩事又唔洗負責
水就cap晒
召喚FungYingYing出黎講兩句
想問係電視賣奶粉廣告既係醫生定營養師
營養專家 = 呀豬呀狗求撚其邊個都得
香港註冊嘅醫生牙醫唔賣得廣告

註冊營養師就唔清楚
如果賣得,咁一定會寫明係註冊營養師
無一個註冊營養師會願意降grade做營養專家
咁樣有辱自己專業
我諗報蘋果都冇用、上邊巴打話個kathy帶幫蘋果寫文
咁可能蘋果本身都唔識分呢
報咗之後分分鐘割蓆

諗得過
終於有人開post屌 覺左好耐,自稱營養師個d正仆街

利申:有牌
認真一問,點解班有牌嘅唔出聲屌
完全好似唔想保障自己咁
絲打喺香港做得返本行嘛?

孤掌難鳴呀 其實一直都向政府爭取緊 只係缺少大眾支持 政府咪一直拖
所以咪叫上面位巴把上消委會搞大佢
用新聞make noise最有效

令到香港人發現無監管對佢哋有幾唔著數就得
支持搞大佢
啲健身中心係咪有駐場營養師?
嗱,就咁嘅
你哋個個都支持我搞大佢,我好鼓舞 very happy
難得大家目標咁一致
你哋都盡量幫幫手啦好嘛?
send email俾報紙佬又好,share個post出去又好
一鼓作氣做好件事

如果唔係就過一排又無咗件事
kathy又繼續四圍搵錢
營養師搵錢多唔多?
駐場營養師未必係註冊營養師
key word 係 註冊營養師
好似無牌嘅搵得多過啲有牌嘅
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞