[整合] 家營 Kathy認可營養師(無牌)

102 回覆
112 Like 1 Dislike
A bit long please read
話說小弟喺清明開左個關於香港營養師學會嘅post
就引嚟咗少少討論咁
https://lihkg.com/thread/617473/page/1

然後咁朝一起身就有巴打發現kathy嗰邊就打左個Q&A
咁細佬我就循例講吓佢回應咗啲咩啦
淨係回應少少,其他Q&A都係自sell,不理也罷

Q1. Nutritionist和Dietitian兩者都普遍稱作「營養師」,兩者有甚麼分別?香港政府有官方註冊制度嗎?

A1. 直至現時為止,香港政府並沒有官方註冊制度為Nutritionist或Dietitian進行法定註冊,任何人皆可以自稱為 營養師 / Nutritionist / Dietitian。

Vannesa絲打表示:
on9,dietitian 點會自稱nutritionist 呀kathy姐,你肯佢地都唔肯啦,整cheap晒。而nutritionist唔會自稱dietitian 係因為自道自己係呃飯食囉 整個靚名幫自己正名 講到冇凌駕關係咁,事實係dietitian 係受專業訓練,唔係就咁讀degree

我嘅補充:
仲以為有專業資格先可以叫執業人士
執乜撚嘢業呀,執葉就有佢份
另外,佢話nutritionist同dietitian無凌駕性
梗係無凌駕性啦
一個有牌一個無牌 dont know 凌駕what

Q3. Nutritionist專業在外國的認受性如何?

A3. 西方國家例如英國以及澳洲,都有機構分開為Nutritionist和Dietitian兩個專業進行註冊。例如英國的 'Association for Nutrition' (http://www.associationfornutrition.org/ ), 以及澳洲的'The Nutrition Society of Australia'(http://nsa.asn.au/ ) 。

我嘅回應:
Dietitian喺澳洲嘅移民list有,nutritionist無
另外,nutritionist係無接受過專業訓練,dont know where 專業

Si7dan絲打爆料:
我地year 3 summer大部分都會揀做intern去fulfil 個capstone course,kathy就逢呢個時候會send email比我地,叫我地去做。
去到interview係見佢老公嘅,佢全程係咁吹噓自己有幾撚把炮,但明明自己都唔撚係讀food nu嘅
講到nutritionist同dietitian有得比,甚至叻過佢咁,話咩 如果唔係啊,我地一早執咗啦
雖然冇乜intern揀,不過見到佢寸過馬撚咁嘅樣,真係做lit都唔屌你份工
每年淨係收一個intern,好彩嘅嗰個人咪會做佢啲咩徒弟囉 年年都係cu收一個,比嗰雞水咁多人工,乜柒都要佢自己做
聽人講啲咩蘋果黎做訪問,淨係比個topic啲徒弟,啊徒弟自己揾資料,連記者問咩問題都要個徒弟自己諗

呀kathy姐,你明唔明點解我要狙擊你呀?
因為你自己set up咗個學會認可自己做認可營養師誤導公眾呀
你咁玩法,唔狙擊你狙擊邊個
讀個degree就叫營養學家/營養師,咁讀個phy bsc就叫物理學家/動物傳心師啦屌
之前減肥有like到佢fb 不過覺得佢幫人減肥 但係睇落佢都唔係健康身型 冇乜說服力
絲打,公道講句,好多美國澳洲啲註冊營養師都好撚肥
都係focus返去個牌到啦

減肥唔係淨係整份野叫人食少啲野就搞點
減肥成個process最重要係嗰behavioral change
唔改個behavior就會好容易反彈
啲人keep到就正正因為behavioral changes
無牌嗰啲撚有學過咩
係呀,好撚爽架
無事就賺盡,有事就唔洗上身
有牌嗰啲你都可以去告佢吊佢牌
呀kathy姐無牌,個會又係自己認可自己嘅
入來推下post 先

建議巴打整下懶人包同圖
屌 讀埋d垃圾科都出黎cap水
Food nu
有少少懶
巴打可唔可以幫幫手
同一個user開3個post好似有啲chur
推到政府肯recognize dietitian
就係啲仆街無牌營養師搞到啲大眾以為營養師只係幫人減肥無撚用
仲有教煮送,好叻煮飯
Kathy 小姐成日同佢班「女」教人煮飯,撹到啲人以為營養師係師奶,煮飯,bonus 係識得教人減肥,美容、通便,生仔 (佢有個徒弟話食啲唔知乜可以增加性能力!),講到自己能醫百病,原來佢冇牌!佢老公當佢搵錢工具啦更係,有一個媽媽san 仲有班著到女優(唔代表靚呀吓!)咁嘅徒弟,做扯皮條咁,有軟飯食,何樂而不為呀!
巴打,我支持你継續狙撃!因為呢個神婆唔只呃市民,仲要搵一心讀營養學嘅學生笨,乜嘢registered nutritionist 呀!要俾3000蚊入會呀!個3000蚊俾佢做乜呀!HKDA 香港營養師協會入會500,續會250, 仲有免費有書聽 (全部高質素講者!),佢有乜資格收入3000? 嗰3000 蚊點撚用,會唔會開週年大會話俾會員聽佢做咗的乜咁撚巴閉?!係咪用嚟養啲女,同養佢老公食軟反?
媽呀 真係好on9呀

樓主不如sd信比hkda,等hkda秒班柒頭啦
No use la.
HKDA一早知啦
你睇吓HKDA啲fb post
淨係搵到呢個,仲要2016年出既
定係佢d tag
https://www.facebook.com/hkdietitians/photos/a.466906893439522.1073741826.215352911928256/816573238472884/?type=3
如何選擇合資格的營養師?
在香港,由於現時沒有本地營養師註冊制度,所以基本上任何人皆可以自稱為營養師或營養學家,甚至自行執業。亦有一些未合資格的人士自稱「營養顧問」、「專業營養師」、「營養專家」、「營養烹飪師」、「美容營養師」或「纖體營養師」等,向消費者提供不正確的飲食建議和硬銷昂貴的營養補充產品,實為圖利。
為幫助市民尋找合資格的營養師來提供專業的醫學營養治療,香港營養師協會於網上公開「認可營養師」名冊,方便市民可查核持有認可營養師資格的營養師。市民如有懷疑,應向執業者要求提供有關資歷,以保障個人權益及健康。
https://www.hkda.com.hk/index.php?_a=viewDoc&docId=27

HOW CAN YOU IDENTIFY A QUALIFIED DIETITIAN?
At present, there is no local statutory registration for dietitians in Hong Kong. Therefore anyone can call themselves a dietitian or nutritionist. Some people may call themselves as “nutrition consultant”, “professional nutritionist”, “nutrition expert”, “nutrition chef”, “nutria-beautician” and “slimming nutritionist” etc. even though they do not possess adequate qualifications. They may provide incorrect or biased dietary recommendations to coax consumers to buy expensivenutrition products.
In order to assist the public to identify qualified dietitians to provide medical nutrition therapy, HKDA provides an online list of “Accredited Dietitians”. If any consumer is in doubt, relevantproof of qualification should be requested from the healthcare professional to protect the consumer’s own rights and health.
https://www.hkda.com.hk/index.php?_a=viewDoc&docId=27
雖然咩都唔識
但依啲po唔推唔得
樓主加油
支持樓主呀
佢d tag
#香港營養師協會
#香港營養師協會認可營養師
#認可營養師AccreditedDietitian #正確營養資訊
追住嚟咬(斯文)
gogogo
都係希望報紙佬會報下 ,同hkda正式出post 澄清

Kathy 自己認可自己真係好無恥 仲呃左好多人
都唔知點報俾報紙佬
希望hkda會登全頁廣告
隔離post 追到過黎,努力呀巴打
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞