[睇唔過眼] 香港營養師學會 (少少無恥)

485 回覆
731 Like 7 Dislike
佢個ig做乜嘢
日日po個嘢食就話啱減肥食
咩都冇解釋
下面有人留言叫佢講卡路里又唔講
減肥係咁食架咩 菜都冇
唔怪之得香港啲肥婆成日話減唔到肥啦
之前見到個中同係中大FNS grad,話自己「營養師」,真心打左個突
心諗佢有無咁快去左外國讀完夾出埋placement,點知原來係無料扮四條
clinical experience 都無就係到混淆視聽當自己係Dietitian
屌,仲做埋foodie賣廣告
好撚無恥呀
推 香港太多人唔識分 俾班垃圾無料明明係sales都可以話自己係專業營養師
啱啱又見新假期出post寫佢係認可營良師
如果識分Dietitian 同Nutritionist就唔會被人呃
佢唔會收手.....
睇黎真係要政府做野
真係要有人出事先會有改變
如果真係想揾營養師要點揾?
睇佢有冇註冊到就決定到佢有冇料?
睇上面啲comment到頭都大埋
不解
佢冇臨床訓練,只係有字讀字,同嚴浩冇分別....只係想搵錢,無理病人安全同利益.....有乜資格做一個學會...
噢好的 thanks!!巴打
Thanks 巴打!!
基本上係醫院做個d全部都係。
利申:行內人係HA
謝謝
想問樓主 如果唔想比呢d人呃
有無邊到營養師 or機構可以介紹?
我想增肥
有無人試過?
係咪直接打電話比個營養師 book時間
睇番#418
為咗呢個post專登開咗個acc🙈
因為我發覺連讀fns嘅大學同學都分唔清hkda,hkna,同個個假嘅nutrition society 😭
其實真正dietitian 學既野 nutritionist 真係冇可能話憑做多幾年,自己累積經驗就取代得到😥
因為我自己讀完三年fns,,真係冇學到d咩Clinical knowledge ...
到之後讀完pgd再出placement 先知原來dietitian 做嘅嘢係咁clinical ,,
E.g. 醫院入邊嗰啲要靠鼻胃喉進食既病人(可能因為吞咽困難,stroke,鼻咽癌等等好多唔同原因),佢哋維持生命就係靠餵營養奶落鼻胃喉,營養師嘅工作就係決定要胃邊一隻奶,每日餵幾多次,每次餵幾多,要睇哂佢d past medical history, labs, 用緊咩藥等等,再加埋自己critical thinking 先決定到。
呢個例子都只係冰山一角,營養師做嘅唔係只係減肥....腎病,糖尿,痛風,營養不良,甚至食緊warfarin薄血丸等,都要做哂nutritional assessment,先可以individualize 佢哋嘅therapeutic diet,唔係就咁開個餐單俾佢就搞掂😥所有嘢都要evidence based...同埋do no harm...
我自己就覺得仲有勁多嘢唔識,同要學,佢哋冇專業操守都算啦,唔明點解佢哋可以賣廣告,又整個假嘅學學會認可自己🤦🏻‍♀️
希望政府嚟緊推出嗰個自願註冊制度真係幫到手😭
絲打係邊讀同做緊咩
黎緊會過澳洲讀
唔知讀完番唔番黎做
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞