[睇唔過眼] 香港營養師學會 (少少無恥)

485 回覆
731 Like 7 Dislike
識人做,跑數狗,sell plan,同美容雞一樣
初初睇間野個理念都算好
之前佢講多幾次Talk就知佢呃飯食
因為間野都係美容公司
阻人搵食尤如_ _ _ _
多得呢班on9同家營一齊癲,搞埋啲on9學會 nutritionist讀嘅嘢根本好少,clinical嗰邊更加少掂,同dietitian邊有得比啊
搵食都要搵得有道德先得架師傅
今鋪真係完美演譯 搵食啫,犯法呀?
有啊,不過好似每年淨係收一個intern,好彩嘅嗰個人咪會做佢啲咩徒弟囉 年年都係cu收一個,比嗰雞水咁多人工,乜柒都要佢自己做
聽人講啲咩蘋果黎做訪問,淨係比個topic啲徒弟,啊徒弟自己揾資料,連記者問咩問題都要個徒弟自己諗
屌,咁去做徒弟同去寫炒稿有咩分別
執柒咗佢啦
遲下開個整合post狙擊吓佢先
推到佢仆街
終於有人開post屌 覺左好耐,自稱營養師個d正仆街

利申:有牌
認真一問,點解班有牌嘅唔出聲屌
完全好似唔想保障自己咁
絲打喺香港做得返本行嘛?
HKDA有做緊呀,不過要政府立法都需要時間,到時班無牌仆街實會係度嘈 我而加做緊食品公司,無做consultation啦,香港d無牌營養師幫人減肥當道,唔想做
絲打澳洲讀?
都唔知無牌嗰啲有咩好嘈,唔夠quali就唔夠quali架啦

食品好做嘛?
我都plan緊做food management

利申: 就嚟有牌
HA turnover rate 低到仆街
唔係想做就有得做
極少招聘,而且營養不受重視,有親戚醫院做,營養部搬去再細d既地方俾其他科
咁犀利,幾時嘅事
Btw 而家好似要揸bc先有得嗰英國註冊
psyc major 表示只會自稱出黎乞食
真係好慘
眼見好多frd出到嚟唔上唔落
但你地真係有骨氣好多

相反讀food nu嗰班仆街
係呀
其實食品都幾好做,又可以對下唔同既人,相反HA 圈子會細d,加上入左去d人就做到退休。我岩岩畢業個時去過HA in,一個post我相信有百幾二百人爭,甚至更多
香港班無牌既營養師我見佢地個page會包做埋HBP,high chol,kidney disease個d,咁當然唔知呢班病人會唔會去見佢地
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞