[睇唔過眼] 香港營養師學會 (少少無恥)

485 回覆
731 Like 7 Dislike
講真,啲病人邊識分有無牌
班無牌嘅可能真係要出事先驚
食品係做food safety定management?
但人工係咪多低過HA好多
正解,你幫到佢減肥/達到佢目的就係好營養師
唔係呢d,我做食品係對hcp個條line,food safety係咪指QC個d?人工就實低過HA,邊份commercial工起薪會好似政府咁好pay
我以為做得食品就係自閉工,即係類似QC嗰啲添
對hcp咁應該幾好玩
巧羨慕你可以搵到份自己覺得好做嘅工
仆街喇,我奶咗嘢,幫襯咗呢間嘢,點撚算啊
身體有事,一定要減
下世小心啲
認真,有無得quit plan?
然後再搵過個有註冊嘅
介唔介意講下你身體咩事?
錢已袋,理撚得你
三高的朋友
你有咩想做 入HA真係要睇彩數
當蝕一個月錢俾佢啦
我係你就無謂搏
三高可大可小,尤其係血糖嗰part

首要係等多啲人知,推到佢仆街
我怕一講想做乜就自爆
未見過有任何同學同我有相同志向
你當係public health啦
就係血糖出撚哂事 。我full pay咗,師兄你早啲出post就好 支持你
有兩個選擇(9up)
1. 去轉黃大仙祈福
2. 去消委會話你被誤導 (協會vs學會認可營養師),睇吓有無彎轉啦
記得有幾擔心講到幾擔心
分分鐘攞得返啲錢之餘仲可以收佢檔
黎緊2019 會讀,但未報
cgpa 得3.1幾有邊幾間有機
好似usyd uq 出黎個名好啲
但其實係咪邊間都無咩所謂
介唔介意講多d工作性質?
個人其實最想做sport nutrition, 但香港難勁入行,十年都唔見有請人咁
其實無咩所謂架,最尾都係要個牌,揀間placement多架啦
有,hk sports institute 都見過請dietitian,不過認真少位,同埋會prefer有fitness ,personal training個d經驗,考埋體能教練個d cert會更大機會
我見過請兩次,一個要兩年經驗一個要五年經驗
無記錯唔洗dietitian, 但要sport related既cert
但我入唔到行邊到搵經驗俾你呀
嘩 我睇開黃凱詩 啱啱上佢個網一睇
但都係見到叫高級營養師唔係註冊
但係佢講啲嘢貼地好多
真係學到野 冇咁商業打手

反觀Facebook成日彈Kathy同佢啲女出嚟 好撚煩
有入去睇過 淨係覺得佢篇篇文都係飛機post
好似媽媽生咁帶成班女出黎
阿囡最近點點點 做咗個訪問 母親感覺安慰
個咩鬼嘢學會 淨係識擺埋Kathy嘅收錢合作文
成日sell人哋去佢哋家營果度減肥咁 自製明星光環都幾難頂
不過諗返個位Kathy都唔野少
記得佢好似有post過
話自己係中大舊生會唔知邊間學校嘅校董
去嗰間學校做講座分享好威威
我自己一睇就覺得勁飛機文
呃飯食呃到可以曲線同人講自己上咗神枱
雖然佢冇註冊 但都係勁嘅 識撈到咁 上撚曬位
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞