[睇唔過眼] 香港營養師學會 (少少無恥)

485 回覆
731 Like 7 Dislike
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=21376895&extra=&page=12

又一次混淆視聽之作!

不過當中的faseelai 跟樓主討論得非常好,好有point, 有証據,不是9 up. 同我地呢度樓主有得揮。

一定要睇!
痴撚線

惡人先告狀

明明都唔係質疑你地嘅專業,係屌緊啲無牌嘅人自稱自己係營養「師」
有興趣就去 babycondom 支持吓 faseelai1234 啦!佢一個人單打獨鬥,要一啲明事理嘅人支持吓!
哇,嘆為觀止

想問下快熟燕麥加熱水沖 就食 係唔係最健康?
夢想成為「家營營養師」嘅大家,要留意啦!

為咗確保營養師嘅質素,我哋家營係無空降直接做營養師嘅。

「家營營養師」都係由營養師助理開始,先段練好基本功,獲取認同,再一步一步升職。所以我哋嘅營養師助理都係營養系學士/碩士畢業。

要晉升成為「家營營養師」當然非常困難。但每一位成功獲晉升嘅同事,我哋都會好畀心機栽培,亦都有好多發揮空間~

如果你有夢想、有良好態度、樂於助人嘅話,歡迎申請加入我哋家營大家庭!

聘請「營養師助理」(全職) 多名

「營養師助理」工作內容 :
為客人度高、磅重、預約、辦公室日常雜務 (若工作表現優異及具大學學歷,會於日後獲安排進階工作)
學歷最低要求:
副學士/文憑程度或以上 (營養學系學士學位優先);樂於與人溝通、正直誠實、謙虛有禮、有責任感
晉升階梯:
(a) 「高級營養師助理」 - 工作表現持續優異,並具營養學系學士學位;
(b) 「營養師」 - 工作表現持續非常優異,具營養學系學士學位,而同時對營養烹飪具一定造詣,豐富營養學實務知識,高度解決問題能力、判斷能力、思想成熟

申請人請盡快把履歷電郵至info@kat-spirit.com。
-------------------
「家營營養中心」
kat-spirit.com

機會嚟喇

有冇人想見工呀!見完話我知佢吹到自己有幾撚勁啦!

你有冇夢想呀!做人如果無夢想,同條鹹魚有咩分別?

咁我寧願做一條鹹魚, 都唔會做佢乜燃營養師!

入職條件唔係樂於助人, 應該樂於呃人先會請!
唔係,小弟覺得依個配撘乜營養都無咁濟
淨係低卡路里無營養有乜意思
同埋你覺得健康嘅定意係乜
咁要點食先做到
可以降低膽固醇,增強免疫力,通便?
除左水煮麥皮, 其餘2餐你仲會食D 乜?

我覺得健康飲食最基本要食齊下圖既野, 比例最好就跟返佢啦

https://www.chp.gov.hk/tc/static/90017.html
食多啲生果,全麥,紅米
依啲都係高纖維食物,對降血脂有幫助
同埋佢地都算nutrient dense
免疫力黎講,其實就無話食乜superfood就唔會病
咁醫生唔洗撈啦
你均衡飲食,有足夠營養maintain well-being就得
原來咁難先做到嫁 多謝Kathy 姐
今日老豆睇報紙話有個營養師話肥豬肉原來無害
我心諗...一望又係KATHY姐新作
其實除左營養師,其他行業都大把呢d乜會物會
自己圍內話自己乜乜師,好似好專業
點無害法
自己認可自己真係無撚恥
Dietitian 要有齊曬evidence 先可以講呢啲野
因為人地係專業 講野要負責任

但係kathy嗰啲撚樣成日為左炒作講埋曬啲唔知夠唔夠research嘅野
隔離有個執業心理學家開post 話無受過專業訓練嘅吹水可以好危險
再望翻kathy姐
...
唔好話夠唔夠research,嗰啲topic分分鐘連research都無做過
就係有班仆街做到營養師個名臭晒
明明都係Allied Heath,但覺得大眾對營養師個觀感差過其他Allied Health
咪臭係
搞到我讀完都唔想番黎做
其實外國係咪真係咁多機會俾international
聽人講而家移民澳洲難咗好多係咪真
其他國家有邊啲會多啲機會

真係好想離開香港
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞