[睇唔過眼] 香港營養師學會 (少少無恥)

485 回覆
731 Like 7 Dislike
點 解中大fns 專出呢啲人
hku 嘅又無咩

又一個中大fns 叫自己營養師!
有冇放去babycondom俾師奶睇下
真係影衰哂營養師呢行!反而有牌個D搵食好艱難!
終於有人開post
就係呢班仆街攪到冇咩人過外國讀master 攪到dietian係香港搵唔到食

捉字失 係到呃飯食
出面啲人根本唔識分nutritionist同dietitian

簡單舉例就係讀完medical science 就話自己係醫生咁

其實有心做 dietitian就去考番個牌啦 唔好破壞其他人嘅夢想

利申 FNS grad 因為呢班撚樣已經放棄左行dietitian呢條路
繼續推
保障番自己
下年過澳洲讀
咁出黎會做物
係香港/外國讀master轉行啦
當自己冇讀過大學就得
都係呃飯食,高級低級分別
未報,未考ielts

聽到都好撚Sad 但你有Medical底
選擇都多
但外國Master 醫科 預左唔平
或再要求讀Second degree
話說我岩岩都好奇怪點解佢明明係讀中大食物及營養科學學士 但可以讀港大心理輔導學碩士

所以我就去香港大學個網查下有咩碩士課程
我發現香港大學無心理輔導學課程可以報讀...
剩係得佛教輔導學

[img]https://img.eservice-
hk.net/upload/2018/04/14/200836_09b6f9c2198afa8a75306a22e66f73dc.jpg[/img]

有冇人知係咪香港大學曾經有開辦過e個課程而家取消左 還是根本從來港大就無心理輔導學碩士讀???
仲有個d 咩國家公共營養師
師奶啊叔都做到
但係又好撚多人信佢地
我都要行埋一邊

利申: food nu jj, 仲做緊呢行 準備轉行
推,唔講真係唔知有分別
佢地嘅行騙手法好高端
唔係行內人根本唔識分真假
而家連cctvb都請佢地班仆街上都市閒情
其實政府唔整番個註冊制度 永遠都推唔死班仆街
好似賣倫敦金咁
想屌佢地好耐 樓主好波

利伸:係澳洲讀緊nutrition and dietetic
真心以佢地為恥
利申:cufns grad
cu fns grad
睇唔過眼依條友好耐
重好記得佢嚟cu講career talk
「咁當然你個樣同皮膚都唔可以太差嘅 始終我哋都要見客
妳好好?
選港姐咩宜家
小弟有少少濕疹咪成世都做唔到營養「師」?
佢好似唔請仔仔㗎!只有女女.........師徒制......3000 蚊入會,比佢train 你.....你願意嗎?
中國野,工聯會好似有得讀
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞