IT界討論區:(24) 咪再鳩吹人工

1001 回覆
8 Like 1 Dislike
岩, 但依家間間行肯dup錢出黎係FIX infra and network 既tech risk / IT security.
所以行依2樣先冇壞.. infra and network is more inter-related.
admin and program security -->有D 公司, 係IT dept 入面條TEAM係做QA...果條TEAM做的..
應該java 6 7多
完全唔accept 放工in 既公司多數無伏

不過除非你公司好近 如果唔係好多時都冇時間lunchtime in
分開睇
係HR唔肯OT定係IT manager唔肯OT
其實除左fg嗰陣見工要見hr之外
我未試過見工要見hr
experienced position見hr把撚乜
D 大公司好多時都要過一過hr
真係未試過
最多試過有hr打黎叫我in嗰陣順便簡單phone in一陣
有冇 BA 巴打係度,好迷失
尤其MNC, 試過要見兩次HR先見到team head
D SYSTEM 要翻手執都係好痛苦............
INFRA 果PART 都仲可以 試啱 CONFIG 去做............
D PROGRAM 都唔知經過幾多手.............
如果 個作CODE家 走埋, 冇人跟就仲大鑊...........
你以為infra可以跟到啦
program都有code可以慢慢研究
infra如果冇哂doc又冇哂前人跟 真係會呆左係到
所以係要係個project/ changes deploy 之前check n 執..

所以先話如果做it security, infra先..最易上手最易Q人..then network (actually intra+network is interrelated).

已經夠你玩啦.
有無人做開application既vendor? 想問做d 土炮公司好定土炮reseller但外國developer既公司好? 做緊後者 人工低多野做 但有development team幫手 最近apply左間自己做埋development既 人工高好多 唔知去唔去見好....
In 左先知wo 好多野
有相關行政程序要做
唔好一味屌鳩security 同infra
除非佢地有心拖你或互相響度射波
我索性開埋名
大公司最緊要跟足程序
你趕唔到deadline就escalate去你呀頭同佢地呀頭
咁樣交唔到貨都唔洗上身
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞