IT界討論區:(24) 咪再鳩吹人工

1001 回覆
8 Like 1 Dislike
唔駛擔心,我都好理解FG嘅心情,不過原來香港嘅行情唔係想像中咁嚴謹同Harsh
其實除非你見嗰間公司係要求好高人工好好高 一入就要一個打十個
一般公司見工最多咪問下你concept同大致上係點做

要做好多written又問得好深嘅公司 如果唔係出手好高嘅一定係仆街公司黎
因為佢expect請個人返黎不停做而冇resource去教你train你

我見過唔少公司都係吹下水連tech野都唔係問得好深人
因為佢地有資源想要個啱嘅人返黎train而唔係要code monkey
又或者個sa 根本唔識
好少工係見SA
通常都係 manager, dept head, director
多數都係見pm 加多個sa
Sa 問tech 野 pm 問其他野
又或者個sa 根本唔識
好少工係見SA
通常都係 manager, dept head, director

又或者個sa 根本唔識
好少工係見SA

又或者個sa 根本唔識
好少工係見SA

準備搵新工
希望上得返合理人工
講黎聽下而家幾唔合理先
fg想入行打code要識得幾深入 寫開C
financial services 5年exp
三大degree+master
人工<25k

睇到第一版寫financial services咁好pay,心情好複雜
咁你都捱到咁耐

係咪好多個月bonus 呀

咁既exp 就算唔係finance sector 都30k 以上啦
正常對答識寫基本looping 就夠
番工無野做又係度重溫it 狗折墜大典
計埋bonus都未過30
怪自己太心軟,俾上司口術,做左份伏工好耐
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞