IT界討論區:(24) 咪再鳩吹人工

1001 回覆
8 Like 1 Dislike
Finance 做咩先,差好遠wo
另外叫其他人咪再9吹人工
銀行data management/data analytics
retail bank出手好孤寒

係咪好多個月bonus 呀

咁既exp 就算唔係finance sector 都30k 以上啦
計埋bonus都未過30
怪自己太心軟,俾上司口術,做左份伏工好耐
Finance 做咩先,差好遠wo
另外叫其他人咪再9吹人工
銀行data management/data analytics

呢D 其實算business工多過IT工
搵工搵到好苦惱好懷疑人生
一日都係上年grad完之後冇正式搵工

上年grad完就跟左親戚去做下freelance it support咁既野
視情況 可能係做一個小型公司既it infra/ maintain 下server, network等等既野
不過其實咁樣做完都冇咩得著咁,因為好多時雖然係落手做,但真係好basic,可能諗下大約要咩設備, 點樣夾 router點set 有冇咩function要(ipsec等等 但都係gui做到既野) 插下router switch 起個server 櫃咁。但其實好手幫眼見功夫, 做完都好似冇做過咁

反而自己既major skills networking果邊都開始差左, 例如好多理論既野唔記得
code又因為太小接觸(CISCO) 所以開始唔記得邊個function點做咁

而家先正式開始搵工, 份份睇落一係就覺得自己唔識唔係就唔岩, 扔左2星期CV
大公司電話冇幾可收到, agent/蚊型公司果種 要你一個踢既就日日有(it support), 但都唔好paid 又唔貼自己想做既野...

利申:我係想各network engineer既方向上去, ccna識同都算熟 雖然基於些少理由,未去考張na
但都有參加過幾個cisco / it system既比賽咁, 叫做囉過下獎

但而家正式搵工就發現好多話請network engineer 既entry位一係冇回音, 一係phone傾過幾句之後發現根本唔係自己想要既野 or 嚴重under paid (12-13K咁) 好懷疑人生
搵工搵到好苦惱好懷疑人生
一日都係上年grad完之後冇正式搵工

上年grad完就跟左親戚去做下freelance it support咁既野
視情況 可能係做一個小型公司既it infra/ maintain 下server, network等等既野
不過其實咁樣做完都冇咩得著咁,因為好多時雖然係落手做,但真係好basic,可能諗下大約要咩設備, 點樣夾 router點set 有冇咩function要(ipsec等等 但都係gui做到既野) 插下router switch 起個server 櫃咁。但其實好手幫眼見功夫, 做完都好似冇做過咁

反而自己既major skills networking果邊都開始差左, 例如好多理論既野唔記得
code又因為太小接觸(CISCO) 所以開始唔記得邊個function點做咁

而家先正式開始搵工, 份份睇落一係就覺得自己唔識唔係就唔岩, 扔左2星期CV
大公司電話冇幾可收到, agent/蚊型公司果種 要你一個踢既就日日有(it support), 但都唔好paid 又唔貼自己想做既野...

利申:我係想各network engineer既方向上去, ccna識同都算熟 雖然基於些少理由,未去考張na
但都有參加過幾個cisco / it system既比賽咁, 叫做囉過下獎

但而家正式搵工就發現好多話請network engineer 既entry位一係冇回音, 一係phone傾過幾句之後發現根本唔係自己想要既野 or 嚴重under paid (12-13K咁) 好懷疑人生

去考張CCNA, 香港就係咁hihi咩都要睇cert
但我而家係IT department做緊
個title都係Analyst Programmer
咁其實識唔識寫code
要寫sas同sql
祝你好運
同埋我本身有讀data mining同machine learning
識python, R, matlab
咁其實識唔識寫code
要寫sas同sql
祝你好運
同埋我本身有讀data mining同machine learning
識python, R, matlab

無計,香港係無ML工
Python 可能都好d
香港最易搵工都係d 大路野java .net 果d
Frontend 就angular react 咁

你果d 好難搵到
好驚搵工要做paper test
見到有唔識就好大壓力
填code既paper test
而家有份聲稱要做ML既data analyst見完dept head準備見hr
希望叫到高d
而家仲興paper test咩
好多工作都會有
最多咪變左比電腦你做
要paper test嘅工我會直接唔見
試過上到去in完hr話要做paper test
我直接reject走人 paper test根本毫無意義
一係coderpack一係口頭問啦屌
唔知你python, r, matlab功能如何
如果你係有料仲識ml
不論年資都輕鬆 >40k
冇料嘅就祝好運
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞