IT界討論區:(24) 咪再鳩吹人工

1001 回覆
8 Like 1 Dislike
vendor 全部都係用"比你黎學野拎經驗"既心態請你,梗係榨盡你,佢地覺得比錢你都係恩賜
之前個老闆成日對d 細講 學多d
由in-house 轉做vendor
真係好唔慣

In house 係就係人工少咗d
Skill 又舊,但老細就真係肯比時間你去理解
做d野都要知點解要做
要清楚個logic
做之前要諗好曬公司成個環境有無問題

轉做Vendor 就一開波就係咁做
連個system 係點用都未知就要改
係就係有技術,但好多時都唔知點解個flow 要咁
所有野都好似達到客講嘅要求就算咁
明知有d地方可能都要改,
但客無講就唔做,
好似想搏佢比多次錢咁

感覺上in house 好似呀媽煮餸比屋企人食,普通但會細心
Vendor 就係廚師煮野比客食,食唔死就算
人工正常,因為當時另一間公司都係offer同一個數。

我係覺得同d唔tech嘅sa做野好無癮,唔會諗點做,有咩野要注意,想同佢傾都傾唔到,所有野都係你suggest返比佢,無output淨係等input
其實當時係聽到form新team先take offer,點知得developer係新,因為本身無。

可能做開都係有傾有講,互相比input,宜家覺得好無癮
根本tech底和 sales底係差好遠

夾黎無意思, 搵個大佬做中介就最直接

行tech路線做野1就1, 2就2, 門面野唔洗講
都唔明點解一群IT可以比得把口既人撚狗咁撚
Autism coding monkey
upgrade .net framework 簡單得多
migrate mvc 就。。。
我相信你唔會郁佢
點migrate
要成個revamp D人已經不了啦
連登呢到識囉
migrate mvc 不如由零開始做過
覺得唔啱做咪轉工

我vendor同inhouse都做過
其實冇話inhouse一定hea vendor一定辛苦 inhouse用野舊 vendor用新野

我返咁多份都可以遲返準時走
真係睇公司架啫
有vendor仲玩緊java 6 glassfish 2 .net 2
有inhouse可以行緊.net core angular5
呢啲睇運氣啦
fg無咩技能有d想做住support入行先
1. developer 轉做in house project..
2. 做intrastructure, 再讀D書..做IT Security
3. 做developer, 轉bank front office做果D developer
三年俾足你 13k啦 一年加1k係咁上下
net core 難左d wo ching
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞