IT界討論區:(24) 咪再鳩吹人工

1001 回覆
8 Like 1 Dislike
你乜degree先
bbais? engineering sci?
BSc(QFin)
你qfin掂唔掂?cs底又如何?
如果你唔係柒柒下嘅
finance + cs係最高paid嘅combination
你搵下啲專做financial sector嘅p仔工好過
都啱

純粹係早幾日黎hku擺fair我俾左CV然後我順手去in埋咁解

點知in完佢話18K係請ap既人工呢個有啲嚇親姐

P.s.其實想搵寫Algo/Fintech 不過其實真係唔係好想再對住finance
笑死
求其上jdb搵個agent
做gov contract junior p都16-17k
14k請人 ?
扣埋mpf 13kx

又一間垃圾公司
咪就係 開名blacklist啦
你係咪想做拖低hku median嗰個
如果你有料,不妨試下財仔嗰啲dev位
唔少係algo/fintech野,門檻亦低過ibank
你jobsdb search fintech algo大把工
其實通常咩價位
下次企硬

Between佢講到14/15k都係因為hku所以可以同老細bargain下
18k係三大degree嗌到嘅價
17k fair enough如果你冇乜料同經驗
16k已經係開始壓榨你
低過16k我會話狗也不屌
咪撚做壞市 我FG都收到個18K offer啦 雖然係做vendor公司
利申:非三大, IT major
可唔可以講下係邊間vendor? 18fg搵緊工
我希望你係個假膠
港大仔cedars又好department又好都年年有career survey
同埋 academic advisor唔係冇用嘅
佢有齊所有career相關資料
自己做下research唔好人地公司開你14k就覺得係正常市價好冇

的確港大又好三大又好出黎職場都係冇光環
但係唔該唔好on99咁做爛市
冇人expect fg乜柒都識
就算我宜家做左兩年野出去搵工都係會答好多野都唔識

expect你埋位就做嘅公司
一係出手好高,人地係請勁人
一係就仆街公司唔諗住train新人
放心 一定唔會take個offer
只係有啲shock姐
懷疑過我一路做既research係咪唔準
係一個人生體驗 見識下乜係西公司
講左咁耐都係唔知邊間
check過hku careers fair 2018
stepcase
ricoh
alphasights
branch8
cherrypicks
komstadt
papapple
fdm group
options technology
eft solutions
mad head all
esd services
infrasys
flexsysten
outblaze
apptask
clustertexh
pro-texh technology
hde, iinc
講,係邊間
Hku qfin 35kup 都冇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞