IT界討論區:(24) 咪再鳩吹人工

1001 回覆
8 Like 1 Dislike
想知下Financial engineering 嘅岀路同前景喺點
GPA要好高先入到iBank
一係讀多個master
呢科其實係數多過IT
想問下巴打
Big4 IT Data assurance 前境如何?
你覺得要姐
老細唔會咁覺得
好多科學園老細一係窮到仆街(連出糧都可以未必出得齊 要過一兩日果D)
一係就覺得你FG乜撚都唔識,我比份工你仲咁撚多要求唔撚係掛
唔知你個FE包咩
不如你講下你想做咩
咁撚大個FIELD你做撚哂?
有邊間係得?
同埋佢都唔會比得高你
除非你有股啦
但佢做大左又再融幾輪,到時得幾1-2%有撚用咩
IT狗算撚數啦,搵條女有樓?
條女好D質素都唔撚簡做IT架啦
事實做IT 大部分ACG毒撚集中埋一齊
我夠疆講,你同班女講做IT
大部分女未見樣就比人標籤左毒撚兩個字落去
簡單D 未見樣一開始就反感
你真係相信靠運就可以升幾倍人工?
就當你咁好彩搵到間startup,五年後做到變unicorn,佢拎100k出黎請director,你估會唔會搵你做

startup特別係香港,可以話係妖魔鬼怪集中地,有potential既人揀啱公司入去可以磨刀,可以話係踩住其他人既屍體上
睇唔準公司(唔係講間startup發唔發達,而係間startup學唔學到野),蝕時間蝕人工
呢樣真.比條豬西你食已經好好
最撚慘,好似我公司咁,豬西都無一隻
會講離唔撚開講打機,講女,講動漫,講電腦產品
依種女搵到都拍唔耐拖啦
自動filter走班低質素嘅我唔覺係壞事

當然代價係搵唔到靚橙時連個爛橙都會冇埋
agree
唔係我低委IT
你周街問人一講起IT,會諗起咩唔通係外向,陽光型男大隻佬?
不過事實好多讀IT 既FG 都唔會做IT狗
Exact7ly
講得出startup發大你有得發達一係未grad
一係就係對天真寶寶
外國好多陽光大隻IT人
外國有咩咁出奇,
香港做IT有名叫IT狗
香港難D囉
i know that feel...

人地問我做乜 有時都唔好意思講做it

一講完就話 係咪平時幫人整電腦架
問題係你會唔會周街問人做唔做你女朋友先
大家夠話it係狗,但如果你叫人好認真咁答你it係咪真係做狗,你估有幾多會答你係?
頂多2,3成,絕大部分都會答你其實我都唔係好知佢地實際做咩,寫下程式掛
IT係香港個名臭撚哂
IT狗呢個字,唔係我講架啦
真心你試下去溝女,話做醫生/律師?
幾十條女狗衝啦
寒暄:
Hi 你做咩
it 狗
我覺得讀it 果d 好勁 下次電腦壞左可唔可以搵你
...
一定有架,但問題個行多定少
我成日講做IT ACG 佔既人係大部分,當然唔係全部
但你同任何人講,你做IT
就算明明你係好陽光
人當第一個形象IT比人就係宅毒ACG
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞