IT界討論區:(24) 咪再鳩吹人工

1001 回覆
8 Like 1 Dislike
有時諗到better solution make個decision 又要等好耐
有幾多間真係做algo trading呀
得jane street之嘛
入到先算啦
Gs都有 不過自己冇料做machine learning 嘅垃圾
你適合自己搞startup
一間有product行緊production嘅公司都唔會俾人即改任何野啦
做得machine learning AI嘅根本唔會入fintech界啦多數
ibank邊請到人
所以想學多d野將來搞
但又揾唔到27 above
你想學乜?
老老實實出黎做野根本都係自學tech skill
公司俾到你嘅只有domain knowledge
Progressives web app 同seo 仲有frontend web
有冇考慮過去歐美讀mphil/PhD?
btw 巴打點睇ibank infra?
frontend web 好易上手
SEO香港冇乜機會掂到
其餘兩樣你自學比較實際
香港間間公司都有佢嘅legacy去maintain
你要學咁新嘅野除左startup都比較難
Infra gs最好

但每年請好少
要consider seo同 server side rendering 就好麻煩
除左人工好之外我諗唔到有乜優點
返shift幾辛苦下
同埋做ibank infra你要自學好automation
infra宜家越來越多code要寫
你唔自學好嘅好快會俾人淘汰
屋企窮冇錢讀
下年準備去新加坡做dev
你唔驚果到d印度佬 ?

不過想去美國做
去一下新加坡好似好d
求意見
冇關係架喎
有公司請你咪直接去美國
香港好似好難直去美國
你搵啲容易relocation嘅公司好過啦
visa問題, 美國愈嚟愈難直接去,
不過美國offer唔係冇機會, 不過起碼要喺其他地方做一年
offer有可能包埋你一年之後去美國, 視乎package
想問下各位巴打意見,將來轉工果d HR會唔會睇你邊間大學畢業?因為小弟諗緊讀city u scope pt degree定ive shape pt degree好?
主要睇你上份工幾多k
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞