IT界討論區:(24) 咪再鳩吹人工

1001 回覆
8 Like 1 Dislike
我而家都有啲迷網
大概六七年經驗
做finance related 既
咁大公司自然用好多vendor
咁有得㨂我當然唔想轉去做vendor, 你chur人點都好過畀人chur la
但做到咁上下, 有咩technical 野射畀vendor, 公司又有server team 有dba support
暫時係SA都要諗下DESIGN 呀, TROUBLESHOT 嗰D野, 落手愈來愈小
但再上做SSA, PM, 都係開會度下期呀, 周圍傾野咁
TECHNICAL SKILL 開始唔重要, 最緊要係分析能力,同對SYSTEM FLOW, BUSINESS FLOW 呢啲HIGH LEVEL 野既認識

問題就係...又想向上爬..但向上就做少咗TECHNICAL 野, 變咗BA方向, 覺得身為一個IT人好唔實在
我覺得冇問題
如果你成為左一個God object
當然會比一個programmer instance有更豐厚待遇
一個programmer instance用完可以call Dispose() 但SA打上就難好多
升上高層諗大方向,諗去做咩project,諗用咩lang去做
點分配人手點同其他部門合作 去提升公司效率/管理, 點都好過做個2打6

做一個programmer 只係中年失業 用完即棄, 幾時都有年輕新力軍加入
上網識, 咩鳩,咩der個D 傳銷雞多撚到仆街:
咁其實識唔識寫code
要寫sas同sql
祝你好運
同埋我本身有讀data mining同machine learning
識python, R, matlab

無計,香港係無ML工
點會無姐
你係咪mphil
有無出過相關paper
有無數底
唔係title話你係你就係架大佬

咁其實識唔識寫code
要寫sas同sql
祝你好運
同埋我本身有讀data mining同machine learning
識python, R, matlab

無計,香港係無ML工
點會無姐
你係咪mphil
有無出過相關paper
有無數底
唔係title話你係你就係架大佬
係有
見過agent都話有好幾間請人

好多人剩只係識一味唱衰香港it

咁就唔係叫無啦
三個月前入咗間inhouse,亦都係第一次做inhouse。
本身佢地manage開vendor,但新project開始想自己做,唔靠vendor,請咗幾個developer,但用返自己d一向只係需要manage vendor嘅sa黎lead,個project唔係咩難野,但覺得d人好弱,係好好好弱,而且介意你challenge佢。另外當時job ad requires react, nodejs, java,結果都淨係需要用java

另外我自己問題,畢業後從來無試過準時返工,宜家遲10分鐘要遲60分鐘走,好唔慣,有d後悔take咗呢個offer...
人工你又唔講, 如果要係OT 1小時我覺得普通
香港應該無咩幫助 可能會有d ibank 會請scala developer 不過前提你要java都好熟
Haskell 就未聽過 可能有startup 會用

轉行啦
it support更易中年失業玩完
inhouse預左hea
d人唔勁都正常
仲有job ads好撚多吹大
入去好多用返舊野
係好多19 公司
壓價撚 通街都係
我覺得vendor最濕鳩
又少錢 又大壓力
出雞碎咁多俾人榨到盡哂
而家做inhouse
準時收工人工又高左
我諗我以後都唔會做番vendor
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞