羅傑斯:會為BNO力爭居英權

397 回覆
305 Like 13 Dislike
https://www.facebook.com/HongKongWatch1/

真係想成事就應該聯絡HK watch 傾 , 如果連打一封英文既請願信能力都無就唔該咪過去做蝗蟲

利申:已send信聯絡
記唔記得有某國話,bno只係旅行證件
咁你就會明點解咁多遊魂野鬼都黎攻擊佢
會唔會係拎住本bno死口話自己國籍係香港/支那先出事
不…對英國來講呢個係一個賺大錢架機會

你又唔係來本土攞褔利
你又要交稅(比錢佢洗)
你又要搬資產去佢果到(變相投資)
你又有可能未有需要稅民去之前已經香左(又有遺產稅收)

只要你班人唔好好似難民咁一無所有入來,對英國來講未必壞事,不過先唔好講有幾多"賤民"(即一無所有)入來,單就會得罪中共已經係蝕本生意,所以居留權基本上真係好微好微

以英國呢種政治老狐狸來講,退出殖民地後仲肯幫你做咁多場戲已經算係對你班人不薄 (你睇下佢點對以色列果D地方,更加唔好講印度玩分化…)

而家希望真係其它英聯邦國家(加拿大,澳洲,新西蘭)出手相助(仲有求神拜佛英女王唔好死住),如果唔係都係
人地可能拎住本英國護照話自己係支那人呢
咁人地當佢假護照都好正常啊
呢個post勁多五毛喺度潑冷水。
同埋英國完全無提要過gay本法,一直都係講中英聯合聲明。噉當然啦,中英聯合聲明喺聯合國註冊咗,gay本法只係共狗自己吠出嚟嘅強姦嘢。
留學生求求其其都洗10幾20萬磅 3年後仲無就斷關係
有得揀真係要上面d大學畢業3萬資金既乞兒咩
永遠喺bno post 都可以見到香港人內心嘅小農dna
呢個你有point

而且brexit 大學無funding 真係要靠international student 撐住條數
去英國生囉

俾居英權你係想你過去生活交稅貢獻社會,唔係香港有事嗰時先過去
仲要你唔係個大肚婆嘅話去生仔要俾好多錢

一係你就去做嘢再俾你配偶過去
你都承應AZ係英國公民呢
平權要經過乜步驟
其實,都係果句: 大部份香港人都只係想要個居留權(或正式國民身份)做後路,我相信如果有個簡,絕大部份人現階段都會選擇留響香港生活,搵錢,然後以移居英國作目標或退休,即係好似以家回流D人心態一樣,有可能終其一生都唔會再離開一樣

另外,我成日見到有人講97後出世無BNO,又無錢自己又走唔到人生已完,其實我成日覺得如果到時你父母有國籍(BNO平權成功),就算之前條文寫明,但按邏輯都應該係會有…當然難道好高好高,但有一定理據可以爭取到

英國人玩政治真係世界第一,其實BNO真係不論不類架護照(試問邊有一個國家的公民無本土居留權 ),所以我成日覺得呢個居留權係英國人欠香港人架野……雖然英國人都唔係第一次咁樣出賣殖民地人民
快點
#113自問自答
成功定唔成功都感激
on9嘅你都
我自己就眼見London好多工種都唔夠人手
你講冇工開嗰啲係嗰啲露宿者吓話?
得罪講句 你自己一無是處唔代表成個香港嘅人都係嘅
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞