羅傑斯:會為BNO力爭居英權

397 回覆
305 Like 13 Dislike
揸bc
是但啦,咪又係中國

咁就唔係平權啦,反正都要仆街就一齊仆街

反正有錢既無bno都會走到
所以咪話 想靠bno嚟走嘅人 9成9冇錢冇技術 都唔知有咩資格走

我覺得英國始終好多野發展得7788,唔會願意收留我呢班人,去其他國家移民機會會大好多

利申:人在澳洲,覺得呢邊機會多d
一句講晒 除非中共屠城 bno平權機會係零

而家唔駛屠城香港都主動獻身
根本英國佬計晒數知道香港人唔會反抗
只可以講句大家有得走就好走
經濟好咗,有錢有權嗰班不知幾開心 低下層想反抗都冇用

同意,同埋好多雙重國藉回流番香港搵食
好多都係政治冷感
都傻傻地 當然第一樣一定講你肯投放幾多錢過去 個人有冇學位對個國家根本冇幫助 何況佢地根本唔缺乏有學位既人 點解要引入外來人加劇競爭

咁就唔係平權啦,反正都要仆街就一齊仆街

反正有錢既無bno都會走到
所以咪話 想靠bno嚟走嘅人 9成9冇錢冇技術 都唔知有咩資格走

我覺得英國始終好多野發展得7788,唔會願意收留我呢班人,去其他國家移民機會會大好多

利申:人在澳洲,覺得呢邊機會多d
一句講晒 除非中共屠城 bno平權機會係零

而家唔駛屠城香港都主動獻身
根本英國佬計晒數知道香港人唔會反抗
只可以講句大家有得走就好走
經濟好咗,有錢有權嗰班不知幾開心 低下層想反抗都冇用

同意,同埋好多雙重國藉回流番香港搵食
好多都係政治冷感

淨係加拿大果班都幾十萬
事實上香港只係揾錢地方 , 呢到搞爛左咪扔低句: 一日都係啲廢青搞亂香港 , 無眼睇你地!!我返加拿大算
就算你入到席 人哋都唔會當你係英國人
去到亦都唔會有人請
咁移民黎做乜?
依家香港好好?
差極你都叫有個地方住 有份工
你去到英國你話歧視就一定會有少少雖然門面功夫都會做返
你真係會有信心可以搵到份好過而家嘅工?
冇錢移民係好慘 依家啲波蘭移民都成日俾英國人屌
當你移民去倫敦先算 你真係接受唔到着在zone 456 咩
香港住一百呎都無叫有得住
依家英國係croydon 起緊啲60呎單人公屋
全世界依家都越住越細

無source 你up乜都得
人地去到有無得食唔使你關心。
所以就係話英國人太識玩呢D政治野

反而我觀點在於:你可以拖延做本土公民架時間(例如每3年150個之類果D小朋友都知你玩果種),但必需承認佢係有一個居留權,呢個係道理

講真,你要我賣資產去移民係可以,不過應該唔會係去英國而係去德國甚至葡萄牙 (貪佢歐盟護照),而家有人去爭取,你可以睇淡,唔睇好,但真係有理據,雖然按而家情形睇成功機會係大過或等於零,但點樣都起碼為自己權利爭取過,呢D人應該直得尊重
我係基層bno holder就無機會 - As I said above, a BN(O) passport holder can join the British Armed Forces and get British Citizenship after 5 years' of service.

東網透視:憑一支單簧管 香港仔入選御林軍

http://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20170812/bkn-20170812093047180-0812_00822_001.html

以香港第一人身份成爲英國御林軍樂手,David憶述,源於幾年前一次聚餐時偶遇英國陸軍音樂總監,對方提起英國御林軍樂隊招募新隊員,他持有英國國民(海外)護照(BNO)身份也可參與招聘考試,故決定一試。軍樂隊考試分兩部分,體能為先,音樂第二。對於當年33歲的他來說,體能測試是極大的挑戰,要10分半鐘內跑完2.4公里,亦要做掌上壓及仰臥起坐,首輪面試因跑步不達標而失敗。但他並沒有放棄,返港苦操3、4個月後再接受挑戰,2013年過關斬將通過所有測試,成功取錄。

身為英皇室的御林軍,薪酬福利令人關注,David則不予透露,僅指薪金水平較香港警察低一些,除普通的醫療和交通福利外,最優厚是住房福利,他與同事在倫敦市中心合住一間800至900平方呎單位,月租只需30英鎊,僅相當於300港元,相信令不少香港青年人羨慕。他現長居英國,還有一年便可入籍,目標是繼續在軍隊攀升,成爲終身職業。
Unless you were born or naturalised in the UK, you are very likely to be a British Citizen by descent. A British Citizen by descent cannot automatically pass on his/her British Citizenship to his/her child born outside of the UK.
回港證同回鄉都分唔出? 原來現在5毛個腦裝屎。
而家有人去爭取,你可以睇淡,唔睇好,但真係有理據 - Lets look at this 平權 business objectively. If the UK government allows BN(O) passport holders to have the right of abode in the UK, what about British Overseas Citizen / British Subjects / British Protected Persons passport holders? 平權 for BN(O) passport holders could open a can of worms.
你柒撚完未呀? 死全家就好喇, 仲要個腦裝屎。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞