羅傑斯:會為BNO力爭居英權

397 回覆
305 Like 13 Dislike
仲要第二年開始交20%稅 點解係蝗呢咁
咁有料咁你咪申請技術移民囉,等咩平權
知唔知而家係爭取緊"平權",知唔知乜嘢係"平權"?

大部份殖民地都有英國居留權,但BNO當年俾英國歧視、出賣,剝奪咗居留權,而家只係爭取緊被剝奪嘅權利,唔係乞。

如果要加學歷資產限制,咁就唔係平權,係放寬移民資格,咁不如直接申請移民。

其實就算機會點渺茫,煲住水先都好過無。
不…呢個係概念問題…

你響佢管治下架地方出世或者合法定居,無論富有或貧窮,呢個人都應該享有公民架權利(呢D理念就係英國點解成為民主先軀架理由)

無可否認有一D人會去到做蝗蟲,甚至更垃圾,但係佢確實係有權按自己自由合法咁住響自己國籍架本土地方

當然,呢D咁乞人憎架人應該要用D行政手段對付,呢D係另一個議題

但前題係: 佢應該享有一個平等架公民權
人係自私,去到國家層面都一樣。
英國玩政治咁撚叻,所謂人權、平權都只不過為政治籌碼。
你話有能力咪移民,但技術移民一定仲難過之前提出既條件,因為對象範圍已經超越香港人種。
如果英國開得賭局壓注落香港人身上,唔開條件去對沖風險咁on9?
依家個個福利國家都有門檻,就係唔俾你蝕食政府資源 ,定你以為佢係香港日日咁大方150個,或依家你覺得佢仲係日不落帝國有無限資源土地?
講咩都好,發完夢好回歸現實,反正個Post都係吹水大會。

做好自己,你有能力時自然會有人向你招手,完。
同意!

不過我好唔明點解當有人話要出來所謂平權時,總有D人出來恥笑

其實真係英國人欠香港人架野來…

不過好難得今次呢個post無太多小學生罵戰出現
正評不多講…
只知你係支那畜民
當依家既BNO人事死得7788時就有機會,可能得返10萬時,到時英國可以站係道德高地攞彩。
不如計交左幾多稅呀笨
事實的確係英國欠左香港人
至少bno本應係有居英權,去加拿大俾關員問,點解你英國護照無英國roa,解釋完佢都笑左
agree
依家係爭取緊一個英國國籍應有既待遇,當然英國政府有權決定用咩方式平權,但又加資產限額又剩,同容易版移民有咩分別
交咗幾多稅畀特衰政府有咩用
學歷就唔同喇
咪一撚樣
自已畫條界線先
冇就咪撚過黎
都唔知乜撚野心態
唔比全部都去得既
香港本地大學踩海外雞校
八大踩樹大開大
三大踩Shitty,埋大
HKU踩ChineseU
海外名校又踩返香港本地大學

賤種DNA
我覺得有基本英語溝通能力係必須
唔係反對平權

你平權一係全部人都平
一係以後都咪撚平權
如果有優閒既地方 為左下一代好 做下開荒牛都可以
係呀係呀 仲生存緊仲有飯食香港就冇問題呀可港豬?
拎埋第三世界呀飢荒果d人黎比囉
典型中國式教育出黎既腦殘 只係識拎最差果班同自己比較要學知足乜乜乜 永遠唔會拎最好最優質既黎參考學下人地
老豆老母當年無幫我攞bno,真係整定
支那卡冇攞過
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞